Το υπηρεσιακό σημείωμα διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών από τον Σεπτέμβριο του 2021 «καίει» τον Κώστα Αχιλλέως Καραμανλή αλλά και την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αποδεικνύεται ότι γνώριζαν ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή, ότι οι υποδομές είναι εγκαταλειμμένες και προβληματικές όπως και ότι οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου.
Κι όμως, ο Κ. Αχ. Καραμανλής όπως και η υπεύθυνη ηγεσία δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την τραγωδία. Ενάμιση χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2023, ο Κ. Αχ. Καραμανλής, αν και γνώριζε αρμοδίως και εγγράφως τα προβλήματα, όχι μόνο δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα, αλλά βγήκε στο Κοινοβούλιο να διαβεβαιώσει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, συνέβη η πιο μεγάλη τραγωδία με τον θάνατο 57 ανθρώπων, κυρίως νέων.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 λοιπόν, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Μεταφορών, υπεύθυνος για τους σιδηρόδρομους, ενημέρωσε εγγράφως όλη την πολιτική ηγεσία, από τον υπουργό έως τον γενικό γραμματέα, για τα προβλήματα. Το σημείωμα είχε διαβάθμιση προτεραιότητας «Επείγον», αφορούσε δε πρωτίστως την άμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ελλείψεις στο προσωπικό.
Δύο είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του επείγοντος σημειώματος:
- «Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες».
- «Η μη δυνατότητα της εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα (σ.σ.: ΟΣΕ) ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση), με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής, ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, είναι κακοσυντηρημένο».
Στο σημείωμα υπάρχει αναλυτική αναφορά των οικονομικών προβλημάτων του φορέα και εξαιτίας της κακής σχέσης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (που είναι ο κύριος πελάτης του ΟΣΕ), η οποία δεν συμφωνούσε να πληρώσει τα τέλη, τα οποία μάλιστα είχαν αυξηθεί.
Το συμπέρασμα ήταν ότι και μετά την ολοκλήρωση των έργων που ήταν σε εξέλιξη (σ.σ.: σύμβαση 717 κ.ά.) ο ΟΣΕ χρειαζόταν:
- Επαρκή χρηματοδότηση
- Επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό
Ολα τα παραπάνω, τα οποία αναφέρθηκαν εγγράφως με τη διαδικασία του επείγοντος στην πολιτική ηγεσία, αναδεικνύουν και τις τεράστιες ευθύνες της. Μένει όλα τα στοιχεία που εξετάζονται από τον εισαγγελέα στη Λάρισα Σωτήρη Μπακαΐμη να φτάσουν στη Βουλή. Στα έγγραφα υπάρχουν τα ονόματα των πολιτικών προσώπων, πρωτίστως του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Μετά είναι η Βουλή, βεβαίως και η κυβερνητική πλειοψηφία που υποχρεούνται αυτή τη φορά να ανοίξουν τις διαδικασίες για Προανακριτική Επιτροπή.
Το αν θα επιλεγεί ο «δρόμος Τριαντόπουλου» μένει να το δούμε. Αφορά και τον ίδιο τον Κ. Αχ. Καραμανλή όπως και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα αλλά και την πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση μάλλον θα έχει την ίδια στάση που είχε και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Προέχει όμως να φτάσουν όλα τα στοιχεία στη Βουλή, χωρίς εξαιρέσεις.