Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιπυρική περίοδο, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χθες (25/04) στην Κοζάνη.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «η πρόληψη των πυρκαγιών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών, όσο και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος».
Αναφερόμενος στην πρόληψη ως σημαντικό παράγοντα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε και ούτε να αποφύγουμε τα φυσικά φαινόμενα, μπορούμε όμως να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες τους σε φυσικές καταστροφές».
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στην ενημέρωση που έγινε για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι για το 2025 «έχουμε ιστορικά τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών, αποτελούμενο από 18.000 άνδρες και γυναίκες, όπου οι 15.500 είναι μόνιμοι και οι 2.500 είναι έκτακτο προσωπικό».
Αναφέρθηκε ακόμη στα εναέρια μέσα που θα έχει στην διάθεση του το Πυροσβεστικό Σώμα: διπλάσιο αριθμό ιπταμένων drones (82 από 40), 49 ενοικιαζόμενα αεροσκάφη και ελικόπτερα και ο εθνικός στόλος ελικοπτέρων και αεροσκαφών, που κι εφέτος θα είναι στην διάθεση της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε και για τα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής πολιτών, που στο πλαίσιο του εθελοντισμού μέσω οργανώσεων συμβάλλουν στο έργο της πρόληψης.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στο επίμαχο θέμα των ημερών, που είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων, υποχρέωση που αφορά τους πολίτες. Απολογιστικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, το 2024, 830.000 πολίτες δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους.
«Το θετικό αυτό γεγονός», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, «το βρήκαμε μπροστά μας στις καλοκαιρινές πυρκαγιές που τις θέταμε πολύ γρήγορα σε έλεγχο, όταν τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα ήταν καθαρισμένα από καύσιμη ύλη».
Ακόμη, ανέφερε ότι εξαιτίας των βροχών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων, προσθέτοντας ότι αυτή «θα είναι και η τελευταία δυνατότητα ώστε οι πολίτες να το δηλώσουν στο σύστημα και οι δήμοι στη συνέχεια να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, δήλωσε ότι «το προλαμβάνειν είναι το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συμβάντα» και όταν «οι φορείς της αυτοδιοίκησης, η Πυροσβεστική και ο στρατός είμαστε συντονισμένοι, μπορούμε να αποφύγουμε τι δυσάρεστες συνέπειες».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, τόνισε ότι «εφέτος ως περιφέρεια είχαμε πολλά συμβάντα, τα οποία όμως αντιμετωπίσαμε έγκαιρα χωρίς να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα». Δήλωσε ότι η στρατηγική της περιφέρειας για την αντιπυρική περίοδο είναι υποσύνολο της εθνικής στρατηγικής που έχει χώρα και ότι «είμαστε σε διαδικασία συνεννόησης με όλους τους φορείς ώστε να δράσουμε προληπτικά όπου χρειαστεί».
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής από τα κλιμάκια των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, υπηρεσιακά στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των δήμων και της Περιφέρειας, αξιωματικοί κ.ά.