Ανάμικτα μηνύματα εκπέμπει η αγορά εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τη δυναμική της απασχόλησης να χαμηλώνει ταχύτητα. Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται μεν θετικό, με τις προσλήψεις να υπερβαίνουν τις απολύσεις κατά 53.156. Διαπιστώνεται όμως υποχώρηση στον αριθμό νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος, κατά 3.079 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο μήνα, ο Μάρτιος μπήκε «με το δεξί» στην απασχόληση, καθώς είναι παραδοσιακά η περίοδος που γίνονται προσλήψεις για την τουριστική σεζόν. Έτσι είχαμε συνολικά 245.253 νέες αναγγελίες πρόσληψης και 200.592 απολύσεις-αποχωρήσεις, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις 44.661 νέες θέσεις εργασίας.
Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024 η εικόνα είναι αισθητά χειρότερη, αφού πέρυσι είχαν δημιουργηθεί 63.689 νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή το φετινό ισοζύγιο απασχόλησης υπολείπεται του περσινού κατά -19.028 θέσεις εργασίας.
ποτυπώνεται τώρα στην αγορά εργασίας».

πηγή: ΕΡΓΑΝΗ
Καμαριέρες και «σεζονίστας»
Σε επίπεδο φύλου, το ισοζύγιο προσλήψεων για τον Μάρτιο είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες (26.339 νέες θέσεις εργασίας έναντι 18.022 για τους άντρες). Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το επάγγελμα με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας ήταν οι καμαριέρες, καθώς ξεκινάει η στελέχωση των ξενοδοχείων για τη θερινή σεζόν.
Γενικότερα, σε επίπεδο παραγωγικού υποδείγματος, η Ελλάδα κινείται ακόμα στον αστερισμό της φθηνής, εποχικής, χαμηλής ειδίκευσης εργασίας, ιδίως στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού.
Όπως ήταν αναμενόμενο για τον Μάρτιο, η κατηγορία με τις περισσότερες προσλήψεις, ανά δραστηριότητα, ήταν τα καταλύματα, με 22.172 νέες θέσεις εργασίας.
Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση το χονδρικό εμπόριο (2.411 νέες θέσεις), το λιανικό εμπόριο (2.188), τα ταξιδιωτικά πρακτορεία (1.664) και η αποθήκευση (1.621).
Από τα δέκα επαγγέλματα με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-απολύσεων, η πλειονότητα αφορά θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Μετά τις καμαριέρες ακολουθούν οι υπάλληλοι γραφείου, οι πωλητές – ταμίες, μάγειρες-ψήστες και ανειδίκευτοι εργάτες. Τη δεύτερη πεντάδα συμπληρώνουν οι σερβιτόροι-βοηθοί σερβιτόρων και μπάρμεν, οι υπάλληλοι υποδοχής-ρεσεψιονίστ-γκρουμ, οδηγοί, καθαριστές γραφείων-ξενοδοχείων και οι λαντζέρηδες.
Πάντως η εστίαση στο σύνολό της ήταν είχε άσχημη εικόνα τον Μάρτιο, με το ισοζύγιο απασχόλησης να διαμορφώνεται αρνητικό, κατά -1914 λιγότερες θέσεις εργασίας.