Εξετάσεις σε δύο φάσεις οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών μετά το Πάσχα. Η Διπλωματική Ακαδημία θα προχωρήσει όπως κάθε χρόνο τον Ιούλιο στις εξετάσεις για τους υποψήφιους ακόλουθους, του διπλωματικούς υπαλλήλους, ενώ για πρώτη φορά θα γίνουν και οι εξετάσεις του κλάδου του Διοικητικού Προξενικού, πιθανότατα στο τέλος Ιουνίου.
Οι διοικητικοί
Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Προξενικό να πρέπει να έχουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Νομικών, Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών. Θα πρέπει να μιλούν Αγγλικά ή Γαλλικά σε άριστο επίπεδο. Και τέλος να έχουν γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή σε επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και υπηρεσίες διαδικτύου.
Εξετάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται τομή στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις 100 διοικητικών στο ΥΠΕΞ ήταν στις ρυθμίσεις με στόχο την επικαιροποίηση του ισχύοντος οργανισμού του ΥΠΕΞ και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν που περιλαμβάνονται στο νόμο με τίτλο «Παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών», που εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου. Μία ρύθμιση η οποία έθετε ως στόχο την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών του Υπουργείου δεδομένης της υποστελέχωσης των ελληνικών Προξενικών Αρχών, αλλά και του πρόσθετου φόρτου εργασίας λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2025-2026.
Οι διπλωματικοί υπάλληλοι
Ιδιαίτερης σημασίας και οι εξετάσεις για υποψήφιους ακόλουθους που θα γίνουν τον Ιούλιο.
Με την Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία να δίνει τη δική της μάχη με τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση στη νέα εποχή της παγκόσμιας διπλωματίας.
Όπως έχει αναφέρει στο in ο διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, πρέσβης Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης, στόχος είναι «η λειτουργία της να βασίζεται σε σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης και να προσφέρει στους σπουδαστές κάθε βαθμού και κλάδου τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να παραμένουν επίκαιροι μια εποχή που η πληροφορία μεταφέρεται σε κλάσματα δευτερολέπτου από τη μία χώρα στην άλλη». Τόνιζε δε ότι «ο εκσυγχρονισμός της ΕΔΑ γίνεται με μελέτη των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν παρεμφερή ιδρύματα και ινστιτούτα σε άλλες χώρες, με την κατάλληλη προσαρμογή στο ελληνικό περιβάλλον».
Στοίχημα στην προσέλκυση διπλωματικών υπαλλήλων αλλά και υπαλλήλων διοικητικού προξενικού για το Υπουργείο Εξωτερικών είναι και η αύξηση των αποδοχών προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κόστη και τις απαιτήσεις των χωρών που καλούνται να υπηρετήσουν. Κάτι που ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ξεκινήσει προσπάθειες να πετύχει ως στόχο. Με το γεγονός ότι η Διπλωματική Ακαδημία δεν προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον των νεών να έχει καταγραφεί και να γίνονται προσπάθειες να αλλάξει.