Το Μουσείο άνοιξε για ακόμη μια χρονιά τις πόρτες του στους μικρούς επισκέπτες, προσφέροντάς τους ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των πασχαλινών εθίμων

Μια γιορτινή εμπειρία γεμάτη παράδοση, δημιουργικότητα και πασχαλινά σύμβολα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Γιώργος και Λένα Γουργιώτη, με τίτλο «Οι λαμπάδες της Λαμπρής».

Πιστό στην ετήσια παράδοση του, το Μουσείο άνοιξε για ακόμη μια χρονιά τις πόρτες του στους μικρούς επισκέπτες, προσφέροντάς τους ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των πασχαλινών εθίμων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία.

Κατά το πρώτο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά γνώρισαν πασχαλινές συνήθειες και παραδόσεις του τόπου μας, όπως τα Λαζαρικά τραγούδια, τις Λαζαρίνες, τα Λαζαράκια, τις Λαμπροκουλούρες, αλλά και την Κοκκινοπέμπτη. Μέσα από αφηγήσεις, λαϊκές ιστορίες και συζήτηση, οι μαθητές κατανόησαν το βαθύτερο νόημα των εθίμων, συνδέοντάς τα με τη θρησκευτική και κοινωνική τους διάσταση.

Στο δεύτερο μέρος, το μουσειακό εργαστήριο γέμισε χρώματα, υλικά και φαντασία. Τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους πασχαλινές λαμπάδες, αξιοποιώντας παραδοσιακά υλικά και φυσικά στοιχεία, που σε συνδυασμό με μοντέρνες πινελιές έδωσαν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, δημιούργησαν χειροποίητες πασχαλινές κάρτες, γεμάτες ευχές, σχέδια και προσωπική καλλιτεχνική έκφραση.

Το πρόγραμμα δεν είχε μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και ψυχαγωγικό, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να συνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία. Η βιωματική προσέγγιση έκανε την εμπειρία ιδιαίτερα ευχάριστη και ουσιαστική για όλους τους συμμετέχοντες.

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν με ενθουσιασμό μαθητές από το 44ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το ΕΕΕΕΚ Λάρισας και το Ειδικό Σχολείο Γιάννουλης, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο παιδείας, προσφέροντας χαρά, γνώση και σύνδεση με τις ρίζες μας.