Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψη της Εμπορικής Ακολούθου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Δρ. Gulcan Iren, συνοδευόμενης από τον κ. Σουχά Χαλήλογλου, Εκτελεστικό Συνεργάτη του Εμπορικού Τμήματος του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου και στόχευε στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών φορέων.
Εκ μέρους του Συνδέσμου, στη συνάντηση συμμετείχαν το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της επιχείρησης CENTAURTECHNOLOGIESΜ.Ι.Κ.Ε, κ. Σωτήριος Μπαντάς, η Υποδιευθύντρια και Υπεύθυνη του ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network, κ. Γεωργία Φράγκου και η Υπεύθυνη Εξωστρέφειας & Εταιρικών Σχέσεων, κ. Κρις Έλεν Ζαρμπούνη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν:
- Τα βασικά μεγέθη και οι τάσεις των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
- Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορίου της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα διαθέσιμα εργαλεία υποστήριξης εξαγωγών.
- Η Πλατφόρμα Καταχώρησης Αιτήματος Αναζήτησης Τουρκικών Προϊόντων που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με Τούρκους εξαγωγείς ανά είδος ή περιγραφή προϊόντος.
Από την πλευρά του Συνδέσμου, παρουσιάστηκε το ευρύ φάσμα υπηρεσιών και πρωτοβουλιών του ΣΒΘΣΕ, με έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες, τη συμμετοχή στο Enterprise Europe Network και στην ΑΕΔΕΠ, την υποστήριξη της καινοτομίας και τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας ως επενδυτικός προορισμός, όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση, οι αναπτυγμένες υποδομές (λιμάνι, οδικό δίκτυο, πανεπιστήμιο), καθώς και η υψηλή εξειδίκευση της περιοχής στον αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνολογικά προϊόντα, τις μεταλλικές κατασκευές και τον τουρισμό.
Η τουρκική αντιπροσωπεία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κόστος ενοικίασης/αγοράς γης και αποθηκευτικών χώρων για δραστηριότητες logistics, καθώς και για τη διαδικασία εγγραφής επιχειρήσεων σε ελληνικούς επιχειρηματικούς φορείς, εντοπίζοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τουρκικό μοντέλο επιχειρηματικής εκπροσώπησης.
Η συνάντηση έκλεισε με κοινή δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μέσω:
- Επιχειρηματικών αποστολών και διμερών συναντήσεων (B2B),
- Συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων,
- Υποστήριξης επενδυτικών και εξαγωγικών πρωτοβουλιών.
Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς τη δημιουργία γεφυρών επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών, προς όφελος των τοπικών οικονομιών και της ευρύτερης περιφερειακής ανάπτυξης.