Που βρίσκονται οι χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης, που είχε συμφωνηθεί να έρχονται με ειδική βίζα εργασίας προς τη χώρα μας, προκειμένου να λυθεί το… άλυτο ζήτημα της τεράστιας έλλειψης εργατών για τα ελληνικά χωράφια;
Επρόκειτο για ένα μέτρο που είχε ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και προέβλεπε την άφιξη, σε συγκεκριμένες περιοχές, εργατών κυρίως από το Μπανγκλαντές, το οποίο μάλιστα είχε συναντήσει και αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε από κάποια κόμματα ότι ουσιαστικά αποτελούσε τη… νομιμοποίηση της παράνομης μετανάστευσης.
Όπως και να έχει, το μέτρο αυτό δεν λειτουργεί και πολλά στρέμματα αγροτικής γης παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ δεν είναι και σπάνιο το φαινόμενο η συγκομιδή να παραμένει… παρατημένη, μέχρι να σαπίσει, ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης.
Την κατάσταση εξήγησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ιστορίες με Δράκου» ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος προέβη μάλιστα και σε μια καταγγελία-βόμβα, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές.
Όπως ενημέρωσε, μέχρι το 2021 και πριν την πανδημία στην ελληνική γη εργάζονταν περίπου 60.000 αλλοδαποί εργάτες -οι 15.000 από αυτούς στη Μανωλάδα- πλέον όμως οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Κι αυτό δεν είναι θέμα μισθού και αμοιβής – το ημερομίσθιο για τους εργάτες γης σχεδόν διπλασιάστηκε, από τα 25 ευρώ ξεπερνάει πια τα 45 ευρώ, ενώ Έλληνας δεν… βρίσκεται ούτε για δείγμα.
«Αν βρείτε κάποιον, πείτε του να έρθει και με διπλό μεροκάματο», ανέφερε ο Χρήστος Γιαννακάκης.
Γιατί όμως δεν έρχονται πια οι αλλοδαποί εργάτες, παρά τη συμφωνία που αναφέραμε; Διότι η συμφωνία με το Μπανγκλαντές δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον… απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει προξενείο στη χώρα αυτή – άρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Ινδία και να επισκεφτούν εκεί την ελληνική πρεσβεία ώστε να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους. Κάτι που δεν το κάνει κανείς, από ότι φαίνεται, ενώ είναι απορίας άξιων πώς υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία ενώ δεν είχαν προβλεφθεί ούτε τα βασικά για την εφαρμογή της.
Συμφωνία έχει συναφθεί και με τη γειτονική μας Αίγυπτο, με την προοπτική της άφιξης 5.000 εργατών γης, ωστόσο μέχρι τώρα μόλις 150 εργάζονται στη χώρα μας. Εδώ το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιγυπτιακές αρχές επιλέγουν τους υποψήφιους, και δεν λείπουν τα προβλήματα, αφού σε μια περίπτωση έστειλαν αλιείς και αλιεργάτες για… τα ελληνικά χωράφια.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές προξενικές αρχές στο Κάιρο «κόβουν» πολλές από τις αιτήσεις, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνδικαλιστής αγρότης, τις τελευταίες εβδομάδες από τις 40 αιτήσεις, εγκρίθηκε μόλις η μία.
Και εδώ έρχεται η πολύ σοβαρή καταγγελία του Χρήστου Γιαννακάκη, ο οποίος έχει καλή γνώση του ζητήματος, δεδομένου ότι έχει μιλήσει με πολλούς από αυτούς τους εργάτες, ενώ γνωρίζει και τις διαδικασίες.
Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι αυτοί εργάτες αναγκάζονται να δώσουν ποσά που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 8.000 ευρώ σε γραφεία εύρεσης εργασίας, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν αυτά το «ταξίδι» και την εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες. Πρόκειται για ποσό που παραπέμπει σε… δουλέμπορο και διακινητές μεταναστών, ωστόσο κάποιοι δανείζονται χρήματα για να το κάνουν.
Και το χειρότερο είναι ότι, όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι εργάτες, από το ποσό αυτό τα 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ καταλήγουν σε υπαλλήλους των ελληνικών προξενικών αρχών, που εμπλέκονται φυσικά στη διαδικασία!
Πρόκειται για… «νταβατζιλίκι» που «πρέπει να σταματήσει», όπως είπε ο ίδιος, και για παράνομη φυσικά ενέργεια στην οποία θα πρέπει να ενσκύψει το Υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, πέρσι «ξηλώθηκε» όλο το ελληνικό προξενείο στο Νέο Δελχί, όπως είπε, για τέτοιες απάτες, και το πρόβλημα περιορίστηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε…