Εν αναμονή επίσημης αντίδρασης από πλευράς ΗΠΑ και Προέδρου Τραμπ, στην αύξηση των κινεζικών δασμών στο 125%, ως αντίποινα στους αμερικανικούς ύψους 145%, αυτό που προκύπτει από την ανακοίνωση του Πεκίνου, είναι πως η αριθμητική τουλάχιστον κλιμάκωση τελειώνει κάπου εδώ για τον ασιατικό γίγαντα.
«Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομικό νόημα και θα γίνει αστείο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Στο τρέχον επίπεδο δασμών, δεν υπάρχει αποδοχή από την αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι των δασμών, η Κίνα θα το αγνοήσει. συμφέροντα, η Κίνα θα αντεπιτεθεί αποφασιστικά και θα παλέψει μέχρι τέλους», σημειώνει η επίσημη ανακοίνωση του Κινεζικού Κρατικού Συμβουλίου.
Η Κίνα αύξησε τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα στο 125% σε μία αντεπίθεση με Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας να δηλώνει ότι στο τρέχον επίπεδο δασμών, δεν υπάρχει πιθανότητα αποδοχής από την αγορά προϊόντων από τις ΗΠΑ που εισάγονται στην Κίνα και το Πεκίνο δεν θα παίζει πλέον το παιχνίδι των αριθμών και θα συνεχίσει να αντεπιτίθεται ουσιαστικά.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα καταθέσει άλλη μια αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δασμών των ΗΠΑ.
Τα μέτρα Τραμπ έχουν προκαλέσει συναγερμό στις αγορές μετοχών και ομολόγων και οδήγησαν ορισμένους να προειδοποιήσουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδεύουν προς ύφεση. Υπήρξε κάποια ανακούφιση όταν ο Αμερικανός πρόεδρος «πάγωσε» τους δασμούς για τις περισσότερες χώρες – αλλά οι ανησυχίες παραμένουν, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι Νο 1 και Νο 2 οικονομίες στον κόσμο, αντίστοιχα.
Οι κινεζικοί δασμοί θα επηρεάσουν αγαθά όπως η σόγια, τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, αλλά και φάρμακα – όλα μεταξύ των σημαντικότερων εισαγωγών της Κίνας από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, ανέστειλε τις εισαγωγές σόργου, πουλερικών και οστεαλεύρων από ορισμένες αμερικανικές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα και έθεσε περισσότερους ελέγχους εξαγωγών σπάνιων γαιών, κρίσιμων για διάφορες τεχνολογίες.
Οι κυριότερες εισαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά είδη, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, βιομηχανικό εξοπλισμό και παιχνίδια – και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να δουν τις τιμές των προϊόντων αυτών να αυξάνονται, με τους δασμούς να ανέρχονται πλέον στο 145%.
Μερικές από τις πιο έντονες ενέργειες έχουν εμφανιστεί στο συνάλλαγμα. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022. Το ευρώ αυξήθηκε έως και 2%, σε υψηλό τριετίας.
Εν μέρει, η δράση αντανακλά την ανησυχία για την προφανή αστάθεια της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης. Την Παρασκευή, η Κίνα δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει να αντιστοιχεί σε οποιεσδήποτε αυξήσεις εισφορών από τις ΗΠΑ