Ο επικεφαλής των οικονομικών Συμβούλων του Τραμπ Κένιν Χάσετ διαρρέει πως παγώνουν οι δασμοί προς όλους για 90 ημέρες εκτός από την Κίνα, ενώ λίγο νωρίτερα, το «ναι» του Πεκίνου σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς οδήγησε τη Wall Street σε ένα απίθανο «γύρισμα» από τις βαριές απώλειες στα μεγάλη κέρδη μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, η διαρροή από τον Χάσετ που ακολούθησε – και την οποία διαψεύδει ο Λευκός Οίκος – οδήγησε σε νέα πτώση τους χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως και την τιμή του πετρελαίου.
Βαριά λαβωμένες οι χρηματοπιστωτικές αγορές και την Δευτέρα απόρροια των σαρωτικών δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά υπέστη σφοδρό πλήγμα τη Δευτέρα, με τις απώλειες να φτάνουν τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.
Η Wall Street άνοιξε με βαριές απώλειες 1600 μονάδων , ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε πάνω από τις 50 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 5,14 %, ενώ στην Ασία καταγράφηκε η χειρότερη συνεδρίαση από την κρίση του 2008. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Με την ελεύθερη πτώση των διεθνών αγορών συντονίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «κατακρημνίζεται» σε επίπεδα που συνιστούν τεχνική διόρθωση. Δηλαδή, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον περισσότερο από -10% σε σχέση με το υψηλό έτους (1.750 μονάδες), ενώ σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης προς το -20%, θα μιλάμε για bear market.
Markets Tumble as a Three-Day Selloff Wipes Out $9.5 Trillion. Join Bloomberg for live coverage all day on YouTube. @tomkeene @ptsweeney are live right now. https://t.co/ArIu2p6Afd
— Bloomberg (@business) April 7, 2025
Οι επενδυτές αυξάνουν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve, προεξοφλώντας το ισοδύναμο πέντε μειώσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2025. Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδεικνύουν ακόμη και πιθανότητα 40% για έκτακτη μείωση επιτοκίου πριν από τη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς η κρίση εντείνεται.

Πανικός σε όλο τον πλανήτη
«Το κλίμα είναι “πουλάμε τώρα, ρωτάμε μετά”», δήλωσε ο Στέφαν Κέμπερ της BNP Paribas Wealth Management. «Η αγορά αναζητά το σημείο μέγιστης πίεσης που θα αναγκάσει τον Τραμπ ή/και τη Fed να κάνουν πίσω». Ο πανικός εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Tesla βούλιαξε έως και 10% μετά από μείωση τιμής στόχου από την Wedbush, ενώ Apple, Amazon και Citigroup έχασαν περί το 5%.
Ο DAX της Γερμανίας σημείωσε βουτιά 10% πριν ανακάμψει, ενώ ο Stoxx 600 έφτασε σε χαμηλά από τον Δεκέμβριο του 2023. Ακόμα και οι αμυντικές μετοχές –οι κερδισμένες του 2025– ρευστοποιήθηκαν μαζικά.
Στην Ασία, ο Hang Seng υποχώρησε 13%, ενώ η Νότια Κορέα διέκοψε προσωρινά τις εντολές προγραμματισμένων πωλήσεων. Το Πεκίνο εξετάζει μέτρα σταθεροποίησης και επιτάχυνσης της δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την ανάσχεση της πτώσης.
Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ο S&P 500;
Οι αναλυτές της Wall Street σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Ο Τζον Στόλτσφους της Oppenheimer μείωσε τον στόχο για τον S&P 500 από τις 7.100 στις 5.950 μονάδες, προειδοποιώντας για «επίπεδα αβεβαιότητας που οι επενδυτές δυσκολεύονται να διαχειριστούν». Η εκτίμησή του εξακολουθεί να προβλέπει ανάκαμψη 17% αργότερα μέσα στο έτος. Πιο απαισιόδοξη, η Λόρι Καλβασίνα της RBC Capital Markets εκτίμησε ότι αν η ύφεση τιμολογηθεί πλήρως, ο S&P 500 θα μπορούσε να κατρακυλήσει ως τις 4.200 μονάδες, δηλαδή πτώση 17% από το κλείσιμο της Παρασκευής.