Την αρχή μιας «πορείας προς την ανεξαρτησία» της Ευρώπης περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην εκπομπή Pat Kenny Show. H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε την εξάρτηση της Ευρώπης από ξένες υποδομές ψηφιακών πληρωμών.
«Η Visa, η Mastercard, η PayPal και η Alipay ελέγχονται όλες από αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή προσφορά», είπε χαρακτηριστικά.
Όταν η κυρία Λαγκάρντ κλήθηκε να απαντήσει τι εννοεί είπε: «Εννοώ ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του ωκεανού, αλλά να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει. Και αυτό ισχύει για την άμυνα, για το εμπόριο, φυσικά για τα οικονομικά, και από την δική μου άποψη, ισχύει και για τον τρόπο που το χρήμα κινείται στην Ευρώπη. Με αυτό, εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ψηφιακές πληρωμές λέγοντας: «Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές – είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό – βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή. Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές. Έχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το κάνουμε αυτό. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%».