Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη προετοιμάζονται σοβαρά για το σενάριο ενός πολέμου, και την αυξανόμενη απειλή μιας παγκόσμιας σύρραξης.
Η απόφαση όμως της Γερμανίας, αιφνιδίασε. Χωρίς να περιοριστεί στα καταφύγια και τα κιτ επιβίωσης, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να ενταχθεί εκπαίδευση πολιτικής άμυνας στα σχολεία, να διδάσκονται δηλαδή οι μαθητές πώς να αντιδρούν σε ασταθή σενάρια πολέμου.και προτρέπει τους πολίτες να αποθηκεύουν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.
Η άνευ προηγουμένου κίνηση, που επιβεβαιώθηκε σε δήλωση στην εφημερίδα Handelsblatt, θα δει τους Γερμανούς μαθητές να διδάσκονται πώς να αντιδρούν σε σενάρια που μοιάζουν με πόλεμο.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η πολιτική προστασία «θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων», δεδομένων των ανησυχητικών πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και των μαρτυριών εμπειρογνωμόνων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χτυπήσει το έδαφος του ΝΑΤΟ μέσα σε λίγα χρόνια.
Ο εκπρόσωπος Άμυνας Roderich Kiesewetter του συντηρητικού κόμματος CDU δήλωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» για τους μαθητές να εκπαιδεύονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποκαλώντας τους «ιδιαίτερα ευάλωτους και ιδιαίτερα επηρεασμένους σε τέτοιες περιπτώσεις».
Ζητά υποχρεωτική βασική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση καταστροφών, κατά το πρότυπο των συστημάτων στη Φινλανδία, η οποία προετοιμάζει τους πολίτες για την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Ρωσία εδώ και χρόνια.
Το Βερολίνο λέει ότι είναι έτοιμο ακόμη και να παράσχει σε όλα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς εθνικό υλικό αντιμετώπισης κρίσεων μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές (BBK) – και αυτό συμβαίνει παρόλο που τεχνικά τα θέματα εκπαίδευσης αποφασίζονται ανεξάρτητα από κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο.
Το υπουργείο ενέκρινε επίσης μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ετοιμότητα εν καιρώ πολέμου και συνέστησε σε όλους τους Γερμανούς πολίτες να προετοιμάσουν ακόμη και προμήθειες έκτακτης ανάγκης που θα διαρκέσουν τουλάχιστον 72 ώρες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι προσωρινές καταστάσεις κρίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά με βασικά αποθέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ ο Kiesewetter επεσήμανε ότι η Γερμανία είναι «πολύ λιγότερο ανθεκτική» με «οπισθοδρομικές» δομές ετοιμότητας για την κρίση σε σύγκριση με τις σκανδιναβικές χώρες.
Η ώθηση για ετοιμότητα ακολουθεί την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Γερμανία είναι θλιβερά απροετοίμαστη για μια μεγάλη σύγκρουση – και όχι μόνο από την άποψη του ανεπαρκώς εξοπλισμένου στρατού.
Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έχουν προειδοποιήσει ότι τεράστια τμήματα του πληθυσμού θα μείνουν εντελώς ανυπεράσπιστα σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εσωτερικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας είναι εντελώς υποχρηματοδοτούμενο, ανοργάνωτο και ακόμη και ξεπερασμένο.
Τον περασμένο μήνα, οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι η Γερμανία θα χρειαστεί να δαπανήσει το εντυπωσιακό ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να φέρει την πολιτική της άμυνα στα ελάχιστα πρότυπα εν καιρώ πολέμου.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) και ο γενικός επιθεωρητής του γερμανικού στρατού, Κάρστεν Μπρόιερ, επεσήμαναν ότι ένας μεγάλος πόλεμος που απειλεί την Ευρώπη είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, η Ρωσία είναι ικανή να επιτεθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ σε τέσσερα έως επτά χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο Breuer στους συμμετέχοντες σε διάσκεψη ασφαλείας στο Βερολίνο.
Η ΕΕ πιέζει τώρα ώστε κάθε νοικοκυριό στο μπλοκ των 27 εθνών να έχει έτοιμο ένα τριήμερο κιτ επιβίωσης, καθώς οι Βρυξέλλες ελπίζουν να διασφαλίσουν ότι κάθε πολίτης είναι εξοπλισμένος για 72 ώρες αυτάρκειας εν μέσω της αυξανόμενης απειλής πολέμου.
Οι πολίτες της ΕΕ καλούνται να εφοδιαστούν με δώδεκα βασικά αντικείμενα, όπως σπίρτα, έγγραφα ταυτότητας σε αδιάβροχη γροθιά, εμφιαλωμένο νερό, ενεργειακές μπάρες και φακό, ως μέρος του κιτ «ανθεκτικότητας» τους.