Για τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας σε σχέση και με τα νέα δεδομένααπό την επιβολή δασμών από την προεδρία Τραμπ, μίλησε στην ΕΡΤ o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, λίγο πριν μιλήσει στην επίσημη εκδήλωση για την επέτειο εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ.
Είναι μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων που καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με αναδιοργάνωση – και σχεδιασμού και στρατηγικών -, μιας και ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη προτεραιότητα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που βεβαίως συμβάλλει με έναν πολύ σημαντικό βαθμό και στην επισιτιστική επάρκεια και στην ίδια την κοινωνική συνοχή» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ενώ πρόσθεσε πως «σε αυτήν ακριβώς τη λογική είμαστε συντεταγμένοι και στην άσκηση πολιτικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στηρίξουμε τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο της χώρας και να του δώσουμε ελπίδα και προοπτική μέσα από αυτή τη δύσκολη και αντίξοη εποχή».
«Έχω δηλώσει αρκετές φορές από προχθές που έγινε γνωστό ότι υπάρχει επιβολή δασμών από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι αυτή δεν είναι μια θετική εξέλιξη, είναι μια αρνητική εξέλιξη και μάλιστα πλήττει μια σειρά προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και βεβαίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας, αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι κατ αρχήν να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να επαναπροσδιορίσουμε τον σχεδιασμό και τη στρατηγική. Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυρίας φον ντερ Λάιεν και να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε την αξία μέσα από την ίδια την παραγωγή των δικών μας προϊόντων, ειδικά του πρωτογενούς τομέα» τόνισε.
Αναφορικά με τα ελληνικά προϊόντα και την προοπτική εξαίρεσής τους επεσήμανε πως «υπάρχει και μια συζήτηση η οποία πιστεύω ότι θα λάβει χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλά από αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αμερικανικά προϊόντα, γιατί απλούστατα είναι μοναδικά. Και εκεί νομίζω ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μια επιχειρηματολογία που θα μας δώσει τη δυνατότητα και της εξαίρεσης κάποιων ελληνικών προϊόντων, αλλά βεβαίως και της ανοικτής αγοράς σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί με πολλά άλλα προϊόντα» και παράλληλα πρόσθεσε «παρόλα αυτά, επειδή όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπαίνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο αντιμετώπισης, η άποψή μου είναι ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα. Και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση ήδη έχει ξεκινήσει ενόψει της νέας περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και εκτιμώ ότι θα υπάρχει το απαραίτητο αποτέλεσμα να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα στηριχθεί πραγματικά ο πρωτογενής τομέας και της Ελλάδος και της Ευρώπης γενικότερα».
Ως μια «εποχή προκλήσεων» χαρακτήρισε παράλληλα την περίοδο αυτή ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να τη δούμε στην όλη της διάσταση» ενώ επεσήμανε πως «οι προκλήσεις δεν προέρχονται μόνο από το τι διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά, παράδειγμα το θέμα των δασμών για το οποίο συζητάμε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Προέρχονται κυρίως από την κλιματική κρίση που δημιουργεί μονίμως νέες καταστροφές, δυσάρεστες συνέπειες και δημιουργεί ένα γενικότερο προβληματισμό στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».
Τέλος ο κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε και στο θέμα έλλειψης αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα, εκφράζοντας την εκτίμηση ο,τι με τη συνεργασία όλων δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές. Πιο αναλυτικά ερωτηθείς για τα αμνοερίφια και τις εκτιμήσεις ότι υπάρχουν ελλείψεις τόνισε πως «εγώ πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν στο τέλος», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα ζήτημα σε ότι αφορά την εισαγωγή ζωντανών ζώων από κάποιες χώρες, μιας και η ζωονόσος έχει δημιουργήσει ένα απαγορευτικό σήμα, ωστόσο, έχουμε κάνει σύσκεψη και με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Θεοδωρικάκο, αλλά βεβαίως βρίσκονται σε σύσκεψη και όλοι οι υπηρεσιακοί φορείς, οι γενικοί γραμματείς, προκειμένου να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε να μην υπάρξουν ούτε υπερτιμήσεις ενόψει των εορτών του Πάσχα, αλλά βεβαίως να υπάρχει και επάρκεια στην αγορά. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και χρειάζεται και πολύ μεγάλη προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους».