Τον επανασχεδιασμό του προγράμματος της ΔΥΠΑ για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω σε φορείς του δημοσίου τομέα και την ρητή πρόβλεψη για στήριξη της αυτοδιοίκησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Υπηρεσιών της προς όφελος των πολιτών, ζητά η Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοιν.Ασφάλισης, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Όπως υπογραμμίζει η Βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της :
«Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω μέσω της ΔΥΠΑ, είχε αξιοποιηθεί με επιτυχία τα προηγούμενα έτη από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στηρίζοντας τόσο τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, όσο και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φορείς του δημοσίου τομέα και δη η αυτοδιοίκηση κατάφεραν να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, με πολύτιμους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, όπως ενδεικτικά το πράσινο, η καθαριότητα κ.ά. Έτσι πολλές υπηρεσίες που βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη και όπου παρατηρείτο εκτεταμένη υποστελέχωση, κενά από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και καθυστερήσεις και γραφειοκρατία στις προσλήψεις, απέκτησαν μεγαλύτερη ευελιξία και λειτουργικότητα.
Ταυτόχρονα, η απασχόληση μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ έδωσε διέξοδο σε ανέργους που βρίσκονται σε μια ευάλωτη ηλικία, να εισέλθουν και πάλι σε χώρο εργασίας, να νιώσουν παραγωγικοί αλλά και να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο η στιγμή μάλιστα που έβρισκαν τις πόρτες του ιδιωτικού τομέα ουσιαστικά κλειστές. Ειδικά δε στη Θεσσαλία, το πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη αξία, με δεδομένες τις μεγάλες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες από τις πλημμύρες και τις μεγάλες καταστροφές.
Το καλοκαίρι του 2024, φορείς του δημοσίου τομέα αλλά και ωφελούμενοι άνεργοι, ήλθαν αντιμέτωποι με την ξαφνική διακοπή του προγράμματος, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιδίως από την αυτοδιοίκηση που ζήτησε την άμεση συνέχισή του αλλά και την ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις ωφελουμένων. Κι ενώ η Κυβέρνηση με ανακοινώσεις της διεμήνυε τη συνέχιση του προγράμματος και ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, στην πράξη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που περιορίζουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και τον αντίκτυπο αυτού στους φορείς του δημοσίου αλλά και στην κοινωνία.
Λίγες μέρες πριν, στις 28 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι ήδη υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι αιτήσεις για 6.000 διαθέσιμες θέσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων να μένει εκτός προγράμματος. Αμέσως η ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα με τη σημερινή μορφή του, πάσχει σε επίπεδο σχεδιασμού. Όπως επεσήμανε, τα αρμόδια Υπουργεία δεν έλαβαν υπ’όψιν τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, που εξαρχής σημείωνε ότι οι 6.000 θέσεις δεν ήταν επ’ουδενί αρκετές (σημειωτέον μόνο οι Δήμοι έχουν ανάγκη πάνω από 10.000 θέσεις), ενώ ταυτόχρονα το Πρόγραμμα απευθυνόταν σε μεγάλο αριθμό δημόσιων φορέων και οργανισμών που διεκδικούσαν όλοι θέσεις ωφελουμένων.
Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν, ότι οι υφιστάμενες ανάγκες σε κρίσιμες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και πάλι δεν μπόρεσαν να καλυφθούν. Η δε ανακοίνωση της ΔΥΠΑ για πρόβλεψη επιπλέον 1000 θέσεων ωφελουμένων και πάλι δεν λύνει το πρόβλημα, αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες».
Με τα δεδομένα αυτά, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι ο επανασχεδιασμός του Προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠA σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίος σύμφωνα και με το σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ, όπως επίσης είναι αναγκαία η πρόβλεψη για διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων προς τους Δήμους.
Καταλήγοντας, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς : «Θα προβείτε στον επανασχεδιασμό του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 άνω σε φορείς του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η στήριξη των ανέργων; Θα προβλέψετε στο εν λόγω Πρόγραμμα 10.000 θέσεις ωφελουμένων για την Αυτοδιοίκηση, όπως έχουν επανειλημμένως ζητήσει οι δήμοι της χώρας;»