Η αυτοκινητοβιομηχανία στο επίκεντρο, η ΕΕ, η Κίνα και ο πόλεμος με την Ταϊβάν για τα μικροτσίπ και την Τεχνητή Νοημοσύνη
Για περισσότερο από 50 λεπτά ο Ντόναλντ Τραμπ περνώντας από επιθέσεις κατά της Κίνας σε μαθήματα αμερικανικής οικονομικής ιστορίας για να υποστηρίξει το πλάνο των δασμών που υπέγραψε και θα τεθεί από απόψε τα μεσάνυχτα (στις ΗΠΑ) σε ισχύ ανακοίνωσε «ανταποδοτικούς δασμούς» που αφορούν 184 χώρες και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκάθαρα έθεσε τα δικά του όρια αγνοώντας τις εκκλήσεις από τις επενδυτικές τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης ακόμη και οικονομολόγων από το περιβάλλον του.
Η αυτοκινητοβιομηχανία στο επίκεντρο
Ο Τραμπ είχε εδώ και καιρό υπογραμμίσει πως στόχος του είναι δεδομένα η επιστροφή της παραγωγής οχημάτων στις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές οχημάτων στις ΗΠΑ κυρίως από Μεξικό αλλά και από τις Ασία και Ευρώπη είναι οι μεγαλύτερες για την χώρα που κάποτε ουσιαστικά κυριαρχούσε τόσο στην παραγωγή όσο και στην εξαγωγή οχημάτων.
Ο Τραμπ επέβαλλε 25% δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα και υπογράμμισε πως ο μοναδικός τρόπος αυτός ο δασμός να γίνει μηδενικός είναι οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν σε εργοστάσια εντός των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ξεκάθαρα και ο δασμός 24% προς την Ιαπωνία για την οποία ο Τραμπ μπορεί να έκανε εκτενή αναφορά – ειδικά στις εξαιρετικές προσωπικές του σχέσεις – αλλά δεν απέφυγε να σημειώσει πως ειδικά η Toyota δημιουργεί σημαντικά ζητήματα στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Για τον Τραμπ είναι δεδομένο σήμερα πως θα πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να κινητοποιήσει έστω και με έναν «οικονομικό πόλεμο» τον ανταγωνισμό. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει από τις εκτός ΗΠΑ αυτοκινητοβιομηχανίες στην Αμερικανική ήπειρο – κυρίως στο Μεξικό – αλλά και στην Ευρώπη θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα ή τουλάχιστον δεν αναμένεται να αποδώσουν τα 6 τρισεκατομμύρια που ο Τραμπ αναμένει από τα μέτρα που ανακοίνωσε.
Η Κίνα
Σε σχεδόν μία ώρα ομιλία από τους κήπους του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην Κίνα περισσότερες από 10 φορές και αφού επανέλαβε πως σέβεται απεριόριστα τον Πρόεδρο Σι έθεσε τις βάσεις για το ποιος είναι ο μοναδικός δικός του εχθρός. Το Πεκίνο και πάλι με δασμούς στο 34% του συνόλου των εισαγόμενων στις ΗΠΑ προϊόντων γίνεται η χώρα με τους μεγαλύτερους δασμούς των τελευταίων 20 χρόνων. Το Πεκίνο δεδομένα θα απαντήσει όπως και στους πρόσφατους δασμούς από τις ΗΠΑ με αντίστοιχα μέτρα αλλά το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι πως για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ το Πεκίνο βρίσκεται απέναντι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Τραμπ και πάλι με ειρωνικό μειδίαμα ισχυρίστηκε πως επί δεκαετίες «η ΕΕ μας κλέβει» πριν ανακοινώσει δασμούς της τάξης του 20% . Οι συγκεκριμένοι είναι με διαφορά οι πλέον σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στην λίστα του Αμερικανού Προέδρου καθώς πέρα από τα οχήματα θα επηρεάσουν σημαντικά τόσο την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία όσο και τα γεωργικά προϊόντα τα οποία η Ένωση εξάγει στις ΗΠΑ. Η κίνηση Τραμπ μεγαλώνει το χάσμα που ο ίδιος έχει με διάφορους τρόπους επιδιώξει να δημιουργήσει μεγαλώνοντας ουσιαστικά τα όρια του Ατλαντικού Ωκεανού… Η απάντηση από την Ένωση όπως έχει προαναγγελθεί θα έρθει από αύριο με τα αντίμετρα να πλήττουν σαφώς και την αμερικανική οικονομία η οποία δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν θα «ματώσει».
Το ΑΙ και ο πόλεμος για τα μικροτσίπ
Η Ταϊβάν βρίσκεται επίσης ψηλά στην λίστα των δασμών του Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε δασμούς – από τους υψηλότερους – της τάξης του 32% και στην Ταϊβάν με ξεκάθαρο στόχο να ανοίξει εκ νέου σε άλλο επίπεδο τον «πόλεμο των μικροτσιπ». Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως σήμερα η Ταϊβάν μονοπωλεί την συγκεκριμένη κρίσιμη αγορά – ειδικά για τις ΗΠΑ και την μάχη για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη – και ξεκαθάρισε «χαμογελώντας» πως αυτό πρέπει να αλλάξει…
Είναι δεδομένο πως η Ταϊβάν είναι για τον Τραμπ η αρχή σε ένα πεδίο στο οποίο ο ίδιος προσωπικά έχει δεσμευθεί προς τους μεγιστάνες της εγχώριας – αλλά και παγκόσμιας – τεχνολογίας πως θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τα βασικά κόστη και να προωθήσει τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων που οι ίδιοι έχουν δεσμευθεί να κάνουν επί δικής του προεδρίας στην αμερικανική οικονομία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι για τον Τραμπ κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης κυρίως με την Κίνα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει τον βασικό του αντίπαλο να ξεφύγει στην συγκεκριμένη κούρσα.