Αλέξανδρος Ιωάννου – Ο εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ κάνει μόδα τον τουρισμό στο Μέτσοβο και τα premium προϊόντα του

Αλέξανδρος Ιωάννου – Ο εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ κάνει μόδα τον τουρισμό στο Μέτσοβο και τα premium προϊόντα του

Τρίτη γενιά Αβέρωφ, αποδεικνύεται ένας δυναμικός επιχειρηματίας που προωθεί τον τουρισμό, τα premium κρασιά του Μετσόβου τα οποία εξάγει σε 15 χώρες αλλά και την Rezzana, την made in Greece παρμεζάνα.

Το Μέτσοβο είναι γραφικό βλαχοχώρι, στην οροσειρά της Πίνδου, που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα. Τόπος πλούσιας φυσικής ομορφιάς, με δάση, ποτάμια και με σπάνια χλωρίδα, διακρίνεται για τη σημαντική ιστορία του, την πλούσια γαστρονομική του ταυτότητα και την πολιτιστική του κληρονομιά που αποτυπώνεται στις δράσεις της οικογένειας Αβέρωφ.

Ο Αλέξανδρος Ιωάννου αποτελεί την τρίτη γενιά της οικογένειας Αβέρωφ. «Η συγκεκριμένη ρίζα προέρχεται από τη μητέρα μου η οποία είναι κόρη του γνωστού πολιτικού και επιχειρηματία» αναφέρει. «Στις επιχειρήσεις μυήθηκα από τον πατέρα μου ο οποίος αν και γεωλόγος είχε επαγγελματική ενασχόληση σχετική με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Παρά την επαγγελματική του επιτυχία αποφάσισε να εγκαταλείψει κάθε δραστηριότητα προκειμένου να ρίξει το βάρος στο οινοποιείο της οικογένειας έχοντας στενή συνεργασία με τον παππού μου».

Σήμερα η οικογένεια διαθέτει στο Μέτσοβο, τόπο στον οποίο ανδρώθηκε ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας, μια σειρά από δραστηριότητες. Έχει το δικό της οινοποιείο το οποίο διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από βραβευμένα κρασιά, τυροκομείο, τον ξενώνα και το Μουσείο Ιδρύματος Αβέρωφ με μια σπάνια συλλογή από πίνακες.

Μια ιστορία πολλών χρόνων

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ».

”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με πάθος. Όμως το εγχείρημα ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλελειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Θυμάμαι τον παππού μου να λέει «Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Ύστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητες επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής».

Με τη βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από τους πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα μας και κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου. Το κόκκινο κρασί Κατώγι γίνεται γνωστό σε όλη τη χώρα και αποσπά βραβεία στο εξωτερικό. Το κρασί αυτό θα αποτελέσει το πρώτο λιθαράκι στη διεύρυνση των ελληνικών ποικιλιών και στο πάντρεμά τους με ξένες ποικιλίες.

Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ, το 1990, η εταιρεία Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Ιωάννου, αναπτύχθηκε γοργά, στα πλαίσια πάντα της φιλοσοφίας του ιδρυτή της. Φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες στην περιοχή του Μετσόβου, δοκιμάστηκαν νέες ποικιλίες κλημάτων, νέα μείγματα κρασιών. Το κτίριο του οινοποιείου εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε διαδοχικά. Αυξήθηκε η συνολική παραγωγή και διευρύνθηκε η διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ έχοντας στο τιμόνι τον Αλέξανδρο Ιωάννου, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο του οινοτουρισμού.

Παράγει τρεις σειρές premium κρασιών, τσίπουρο και απόσταγμα οίνου.

«Εξάγουμε σε 15 χώρες ξεπερνώντας τις 500.000 φιάλες διαφημίζοντας την παράδοση του τόπου μας. Τα κρασιά μας αγαπιούνται μέρα με την ημέρα και στον υπόλοιπο κόσμο, γι’ αυτό και οι ετικέτες έχουν αυξηθεί».

Αλλά και τα τυριά του Ιδρύματος του Βαρώνου Μιχαήλ  Τοσίτσα γράφουν τη δική τους ιστορία. Υπάρχει το γνωστό σε όλους Μετσοβόνε, η Μετσοβέλα, το κατσικίσιο με το πιπέρι, η γραβιέρα και το βούτυρο. Έκπληξη αποτελεί και η παραγωγή της ελληνικής παρμεζάνας, η γνωστή Rezzana, που από τους γευσιγνώστες θεωρείται εφάμιλλη με την ιταλική

Πεντάστερη φιλοξενία

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα κτίριο εξαιρετικής αισθητικής. Εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Μετσόβου, ενώ οι εσωτερικοί χώροι παραγωγής χάρη στις εικαστικές παρεμβάσεις δημιουργούν μια ιδιαίτερα zen αίσθηση.

Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται και το ομώνυμο boutique hotel προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία με ευφάνταστες δοκιμές κρασιών και γευσιγνωσία.

Χτισμένο μέσα στη φύση το Κατώγι Αβέρωφ, διαθέτει 15 δωμάτια-σουίτες παρέχοντας μια αξέχαστη διαμονή στους επισκέπτες. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δωμάτια με τζάκια και μια ατμόσφαιρα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα πανάκριβα καταλύματα του Γκστάαντ και του Σαν Μόριτζ.

Σ’ αυτό το ξεχωριστό boutique hotel υπάρχουν αυθεντικοί πίνακες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών και αντίκες της οικογένειας. Ο Αλέξανδρος Ιωάννου είναι περήφανος «Το πρωινό είναι από μόνο του μια εμπειρία με χειροποίητες μαρμελάδες, ψωμί που ζυμώνουν οι ίδιοι και χειροποίητες πίτες. Ακόμη και το μπέικον καπνίζεται εντός του χώρου από παλιά μας βαρέλια».

Στο Κατώγι οι εικόνες του πανέμορφου Μετσόβου δένουν αρμονικά με τις ψαγμένες γεύσεις οδηγώντας και τις πέντε αισθήσεις σε κρεσέντο.

«Παρόλο που η χώρα μας είναι συνυφασμένη με τα νησιά, χαίρομαι που συμβάλλουμε στο να ανακαλυφθεί αυτό το ανεξερεύνητο κομμάτι της Ελλάδας που έχει ουσία -φύση, πολιτισμό και γεύση», παραδέχεται ο Αλέξανδρος Ιωάννου ο οποίος γράφει το δικό του success story σε μια επιχείρηση που φέτος συμπληρώνει αισίως τα 60 χρόνια…

Περισσότερα από την κατηγορία

Μνημείο για την Κυριακή Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους – «Να το βλέπετε οι γυναίκες και να παίρνετε δύναμη» – Δείτε φωτογραφίες

Μνημείο για την Κυριακή Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους – «Να το βλέπετε οι γυναίκες και να παίρνετε δύναμη» – Δείτε φωτογραφίες

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι φορέων, συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου […]

Τρεις συλλήψεις για οπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη – Συνεπλάκησαν και πέταξαν πυρσούς σε αυτοκίνητο

Τρεις συλλήψεις για οπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη – Συνεπλάκησαν και πέταξαν πυρσούς σε αυτοκίνητο

Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ταυτοποίηση των υπολοίπων προσώπων που συμμετείχαν στο ίδιο περιστατικό   Τρεις νεαροί […]

Πιερρακάκης: Επιλύεται το ζήτημα της ασθένειας του λογιστή – Τι θα ισχύει για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων

Πιερρακάκης: Επιλύεται το ζήτημα της ασθένειας του λογιστή – Τι θα ισχύει για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων

Υπογράφηκε υπουργική απόφαση – Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών   Λύση στο πρόβλημα χιλιάδων φορολογουμένων σε περίπτωση […]

Κορωπί: Από το 2017 δημιουργούσε προβλήματα ο 51χρονος που τραυμάτισε πολίτες και αστυνομικούς – Έλεγε «έχω χαρτί τρελού, δεν με πειράζει κανείς»

Κορωπί: Από το 2017 δημιουργούσε προβλήματα ο 51χρονος που τραυμάτισε πολίτες και αστυνομικούς – Έλεγε «έχω χαρτί τρελού, δεν με πειράζει κανείς»

Ένα πρωινό απείλησε συνάδελφο με μαχαίρι, ήταν εκεί ο αδελφός της, πιάστηκαν στα χέρια και έπεσε ξύλο με αποτέλεσμα να […]

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Oυδεμία συσχέτιση του δυστυχήματος των Τεμπών και της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού ή καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Oυδεμία συσχέτιση του δυστυχήματος των Τεμπών και της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού ή καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το έγγραφο του ΥΕΘΑ κατατέθηκε στο κοινοβούλιο μετά από σχετική γραπτή ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ   Σε διάψευση των σεναρίων […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »