Το ρόλο της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τη χώρα να καθίσταται «συμπαραγωγός της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», αναδεικνύει ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ για την Ουκρανία και τη Συρία, ενώ θα πραγματοποιήσει και υψηλού επιπέδου επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Με όλα τα φώτα να είναι στραμμένα τις τελευταίες εβδομάδες στις κινήσεις του Λευκού Οίκου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και τη διάθεση των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
“Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα. H ελληνική κυβέρνηση είχε συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με την αμερικανική πλευρά και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Τραμπ. Έχουμε, συνεπώς, κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα” τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις που διαμορφώνονται βάσει της εξωτερικής πολιτικής που χαράσσει ο πρόεδρος Τραμπ και το επιτελείο του, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της Ένωσης οφείλει να αναγνωρίσει την αναγκαία αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, παραμένοντας προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικές αναφορές έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα, με τον κ. Γεραπετρίτη να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να συζητήσει θέματα εθνικής κυριαρχίας.
“Δια των διαύλων επικοινωνίας αποφεύγονται οι κρίσεις” λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Τουρκία θα εγκατέλειπε τις πάγιες αξιώσεις της.
“Αναγνωρίζουμε μία και μόνη διαφορά που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία εξακολουθεί να συναρτά τη συζήτηση για την οριοθέτηση με την επίλυση άλλων θεμάτων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ως εκ τούτου, οι θέσεις των δύο χωρών απέχουν σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος δεν πρέπει να σταματήσει“, προσθέτει ο κ. Γεραπετρίτης.