Αίτημα για αναβαθμισμένες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που αγγίζουν και πολιτικά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών – τουλάχιστον σε επίπεδο γενικού γραμματέα –, σχετικά με την αλλοίωση του χώρου του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη κατατέθηκε από συγγενείς θυμάτων ανοίγοντας, αν γίνει δεκτό, ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο ποινικών ευθυνών για την τραγωδία.
Όπως απαοκαλύπτει η Ιωάννα Μάνδρου στο Βήμα, το αίτημα που κατατέθηκε την Παρασκευή 21 του μήνα στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη αφορά μια σημαντική πτυχή αναζήτησης ποινικής ευθύνης για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος. Πτυχή που αγγίζει τον πυρήνα των πολιτικών στελεχών του αρμόδιου υπουργείου, εν όψει και των κοινοβουλευτικών ερευνών που αναμένονται άμεσα με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που έχει οριστεί να ξεκινήσει μετά την Καθαρή Δευτέρα.
Το αίτημα, που κατατέθηκε από τον συνήγορο συγγενών θυμάτων, δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, ζητεί από τον εφέτη ανακριτή να διερευνηθεί ποιο πολιτικό στέλεχος έδωσε την εντολή για να εκταμιευθούν 650 χιλιάδες ευρώ, κονδύλι που όπως αναφέρεται στην αίτηση απαιτήθηκε για να πραγματοποιηθεί η αλλοίωση του χώρου της τραγωδίας με τη μεταφορά, μόλις λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, των στραπατσαρισμένων από τη σύγκρουση τρένων αλλά και 300 κυβικών χώματος «δυσχεραίνοντας μέχρι σήμερα με την πράξη αυτή το ανακριτικό έργο».
Το αίτημα είναι σαφές. Να βρεθεί ποιος έδωσε την εντολή μεταξύ εκείνων που κατονομάζονται ως ενδεχόμενοι εντολείς, και συγκεκριμένα αν η εντολή δόθηκε από τον τότε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Μεταφορών Ιωάννη Ξιφαρά, για τον οποίο από τον εφέτη ανακριτή ζητείται έρευνα για την εν γένει δράση του στο συγκεκριμένο θέμα.
Το αίτημα είναι σημαντικό, καθώς δεν αναφέρεται μόνον στην αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, που υπήρξε παράνομη, καθώς ήδη ο εφέτης ανακριτής έχει απαγγείλει διώξεις για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατά του τότε περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και συνολικά επτά υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων από Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, μεταξύ των οποίων και του τότε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.
Αν η βεντάλια των υπευθύνων ανοίξει από την ανακριτική διαδικασία μετά το εν λόγω αίτημα, δεν αποκλείεται να σταλεί εκ νέου η δικογραφία στη Βουλή, καθώς εμφανίζεται ως πολύ πιθανόν κάποιος από τους εξετασθέντες από τον εφέτη ανακριτή για το κονδύλι του μπαζώματος (και το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος γνώριζε για την εκταμίευσή του) να αναφερθεί σε πολιτικό πρόσωπο, υπουργό τότε της κυβέρνησης για παράδειγμα, οδηγώντας τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τις συνταγματικές διατάξεις που απαγορεύουν στη Δικαιοσύνη οποιαδήποτε έρευνα για πολιτικούς στη Βουλή, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο προανακριτικών διαδικασιών.