Για «βούρκο και χυδαία τοξικότητα», με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση, έκανε λόγο για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας την αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση
Την αγανάκτησή του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις κατηγορίες που αποδίδει στην κυβέρνησή του σύσσωμη η αντιπολίτευση αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας λόγο για «βούρκο και χυδαία τοξικότητα», που έχει ως στόχο την «πολιτική αποσταθεροποίηση», ενώ υποστήριξε ότι στη Βουλή «θα πέσουν οι μάσκες».
«Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, ας έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν», προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2025, στην Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω ακούσει πολλά ψέματα στην πολιτική μου διαδρομή. Έχουμε ακούσει ότι είμαστε λαθρέμποροι, συμμορία παιδεραστών και τώρα μας είπαν δολοφόνους. Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα! Αυτά πρέπει να σταματήσουν, δεμ γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα. Φτάνουμε στο σημείο σήμερα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα. Μία τραγωδία, να την χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια, αλλά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής. Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε όμως μια χώρα με θεσμούς και η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη για τέσσερα χρόνια και θα συνεχίσει το έργο της».
«Αν η αντιπολίτευση δεν οργανώνεται να κάνει πρόταση δυσπιστίας…»
Παράλληλα, τόνισε πως το δικό του χρέος «είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, πως το «αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό, αλλά τη δικαιοσύνη την αποδίδει η Δικαιοσύνη. Ούτε τα λαϊκά δικαστήρια, ούτε τα τρολ του διαδικτύου», όπως είπε, ενώ προσέθεσε πως «αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί και να κάνει πρόταση δυσπιστίας, σας διαβεβαιώνω ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος, η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση, για να μπορέσουν όλοι να τοποθετηθούν».
«Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο»
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως μόλις ολοκληρώθηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο και αρκετούς ομολόγους του, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτές τις «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές, οι οποίες συντελούνται τους τελευταίους μήνες», όπως είπε.
Τόνισε πως έχει μιλήσει πολλές φορές για την «ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο, στον οποίο δυστυχώς έχει περιέλθει».
Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε πια επίσημα την ανάγκη να δοθεί περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα».
Όπως εξήγησε, «φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη επιτέλους να φαίνεται ότι θα κάνει κάτι για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ηπείρου μας».
«Πιστεύω στην ανάγκη να συνομιλούμε με τις ΗΠΑ»
«Τώρα που, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί όπως είπε «είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από το τακτικό Συμβούλιο του Μαρτίου, θα είναι από τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια, διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα μας επιτρέψουν επιτέλους να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, για να μην είμαστε απλά ένα παρακολούθημα των εξελίξεων, αλλά να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την οικονομική μας ισχύ με το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα».
«Εγώ πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής Συμμαχίας. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούμε – και το κάνουμε εμείς αυτό ως Ελλάδα – να μπορούμε να μιλάμε με τη νέα αμερικανική διοίκηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο ανοικτά, ειλικρινά, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις σχέσεις που πρέπει να διατηρήσουν οι Βρυξέλλες, αλλά και η χώρα μας, με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, τόνισε πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό από ποτέ.