Διατροφολόγος εξηγεί γιατί πρέπει να προσθέσετε έξι συγκεκριμένα είδη ξηρών καρπών στη διατροφή σας.
Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιεινά σνακ και προσθήκη πρωτεΐνης στα γεύματα, επειδή είναι γεμάτοι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά διατροφικά οφέλη. Έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη των ξηρών καρπών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον κορεσμό, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και ακόμη και να βελτιώσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη.
Εάν είστε σωματικά δραστήριοι ή προσπαθείτε να ενισχύσετε την μυϊκή σας μάζα, οι ειδικοί λένε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να διεγείρουν τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών.
Η διαιτολόγος Destiny Moody προετείνει έξι τύπους ξηρών καρπών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Φιστίκια
Αν και τα φιστίκια είναι «τεχνικό όσπριο» και όχι ξηρός καρπός, αποτελούν εξαιρετική επιλογή όταν επιλέγετε έναν ξηρό καρπό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για σνακ.
«Τα φιστίκια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης από όλους τους ξηρούς καρπούς. Είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα», λέει η Moody.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 609 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 στο Nutrients, τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε (ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονώδεις ενώσεις) και βασικών μετάλλων όπως το μαγνήσιο.
Επιπλέον, τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και έχουν λιγότερα λιπαρά από άλλα είδη ξηρών καρπών.
Φιστίκια
Τα φιστίκια ξεχωρίζουν με το έντονο πράσινο χρώμα τους και το ευχάριστα τραγανό κέλυφος τους. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται κυρίως ως σνακ με αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα. 100 γραμμάρια φιστικιών περιέχουν επίσης περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 550 θερμίδες.
Κάσιους
«Τα κάσιους, τα οποία είναι πλούσια σε χαλκό, βοηθούν στην υποστήριξη των οστών και της καρδιαγγειακής υγείας», λέει η διαιτολόγος.
Καρύδια
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, αυτοί οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιή για την καρδιά.
«Τα καρύδια περιέχουν το περισσότερο λίπος από όλους τους ξηρούς καρπούς. Αν και μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να παρακάνετε με τα καρύδια αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα λιπαρά είναι ένας ειδικός τύπος λίπους που ονομάζεται ωμέγα-3», σημειώνει η ειδικός.
Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
Φουντούκι
Τα φουντούκια περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 520 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στα φουντούκια βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.