Εντυπωσιακές είναι οι Απόκριες στη Ζάκυνθο τόσο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες, καθώς οι μέρες μέχρι τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι γεμάτες με χορό, χρώματα και ξεφάντωμα.
Το δρώμενο όμως, που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα είναι κάθε χρόνο αυτό του βενετσιάνικου γάμου στο «Τζάντε» τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό έθιμο, που ταξιδεύει τον θεατή αιώνες πίσω και αναπαριστά τον αρχοντικό και πλούσιο γάμο των Ενετών του 16ου αιώνα.
Το έθιμο του βενετσιάνικου γάμου, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το 2005 ο ζωγράφος Αντώνης Μιλάνος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ζακυνθινού καρναβαλιού και κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες αλλά και Ζακυνθινοί, πλημμυρίζουν την πλατεία Αγ. Μάρκου, ώστε να θαυμάσουν τα ειδικά σκηνικά και τις εκθαμβωτικές ενδυμασίες, των πρωταγωνιστών του δρώμενου. Η επίδειξη χρηματικής δύναμης, εξουσίας, ο εντυπωσιασμός, έκανε αυτόν τον γάμο μοναδικό και λόγω του πλούτου και της χλιδής των κόντηδων και των ευγενών τραβούσε πάνω του τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα, ο βενετσιάνικος γάμος, αρχίζει από την πλατεία Αγ. Παύλου και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ζακύνθου, καταλήγει στην πλατεία Αγ. Μάρκου, όπου εκεί τελείται ο γάμος. H μεγαλειώδη πομπή του γάμου ανοίγει με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) μεταφέρεται μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς), ενώ ακολουθούν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά. Την πομπή πλαισιώνουν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Στη συνέχεια ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι, με αναγεννησιακούς χορούς και πολλά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα όπως είναι τα ζαχαροκούκα (κουφέτα), ορτζάδες (σουμάδα) και πάντολες (παντεσπάνι).