«Δεν υπάρχει εκτόνωση», αναφέρει σε νέα ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης, «ούτε ισχύει ότι τα 5 Ρίχτερ ή τα πολλά των 4 Ρίχτερ εκτονώνουν το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος»
Στο φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες αναφέρθηκε με νέα ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης επιμένοντας ότι «συνεχίζεται με προσεισμικά χαρακτηριστικά».
Τα όσα ακούγονται, όπως έγραψε μεταξύ άλλων, ότι τα 5 Ρίχτερ εκτονώνουν το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος ή των ρηγμάτων όπως και τα πολλά άνω των 4 Ρίχτερ σεισμικά γεγονότα, «δεν ισχύουν».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «ένας σεισμός 5 Ρίχτερ έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4 Ρίχτερ και ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει 999 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από έναν σεισμό 4 Ρίχτερ».
Και προσθέτει: «Φυσικά ένας σεισμός 7 Ρίχτερ (που απεύχομαι αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;».
«Δεν υπάρχει εκτόνωση, το φαινόμενο συνεχίζεται με προσεισμικά χαρακτηριστικά» επιμένει ο Τσελέντης
Ακολούθως, ο κ. Τσελέντης σημειώνει ότι αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα δεν σημαίνει τίποτα, συστήνοντάς τους παράλληλα «να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν οι επιστημονικές επιτροπές.
Κυκλάδες: Περί ενεργοποίησης του ρήγματος της Αμοργού
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του ανάρτηση ο Άκης Τσελέντης είχε αναφερθεί στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, ισχυριζόμενος ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», σημείωσε ότι «το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες τεσσάρων μηνών)».
Ακολούθως, ανέφερε ότι η καθαρά μετασεισμική φάση μετά τον κύριο σεισμό θα διαρκέσει αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, «με δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού». Επιπλέον, σημείωσε σχετικά με τα ηφαίστεια ότι «είναι και τα δύο (Σαντορίνης και Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα».