Να οδηγηθούν στην τακτική δικαιοσύνη όσοι παρεμπόδισαν την έρευνα ή αλλοίωσαν στοιχεία για το έγκλημα των Τεμπών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Είπε συγκεκριμένα: «Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βλέπουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και χωρίς υπερβολές.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κόσμος που βγήκε στις πλατείες, δεν βγήκε για κανένα κόμμα. Για κανένα κόμμα δεν βγήκε. Βγήκε για να φωνάξει ότι θέλει διαφάνεια και δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών, ασχέτως αν κάποιοι ενοχλούνται που αναφέρει τη λέξη έγκλημα.
Εμείς εδώ, ως Βουλή, έχουμε υποχρέωση να διερευνήσουμε τυχόν ποινικές ευθύνες.
Και ανοίγω παρένθεση και θέλω να αναφέρω κάτι για το οποίο τις τελευταίες ημέρες γίνεται αναφορά και εν όψει και της αφορμής της προανακριτικής, η οποία θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς το ΠΑΣΟΚ τώρα είδε τα στοιχεία. Υπήρχαν τα στοιχεία, τουλάχιστον σε εμάς ήταν σε γνώση μας. Το αναφέρει και η αναφορά της εισαγγελέως, 15 Ιουλίου που εξεδόθη και ήρθε εδώ 6 Αυγούστου. Τι λέει; Όσον αφορά τις αιτιάσεις του προσφεύγοντος κατά του τότε υφυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι φέρεται να συντόνιζαν ήδη δια της υπ’ αριθ. 42 του 2024 διάταξής μας εκδοθείσα Απρίλιο και διαβιβασθείσα στη Βουλή Μάιο, έχουμε υποβάλει τη δικογραφία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Συνεπώς, από τότε έχουμε εμείς τουλάχιστον ως Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία που λέμε ότι υπάρχει δικογραφία με αναφορά σε υπουργούς και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω, διότι αυτό, βέβαια, δεν απαλλάσσει τις ποινικές ευθύνες από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η δικογραφία ήταν γνωστή και μπορούσε να γίνει γνωστή.
Άρχισαν τα μεγάλα πιστόλια. Άρχισαν τα μεγάλα πιστόλια, της στρεψοδικίας. Ακούσαμε χθες τον κύριο Βορίδη να λέει: «συγκάλυψη» είναι σοβαρή υπόθεση, για να εκστομίζεται και να εκτοξεύεται (με «αι» αλλά και με «ε»). Είδατε, μάθατε για κάποιον κυβερνητικό παράγοντα να έχει τηλεφωνήσει σε έναν δικαστή και να πει κάνε αυτό ή μην κάνεις το άλλο; Προσέξτε, συνεχίζει αυτό το έργο. Λέτε για συγκάλυψη; Εφόσον μας κατηγορείτε για συγκάλυψη, πρέπει να υποδείξετε τι ακριβώς θέλαμε να συγκαλύψουμε και ότι το παράνομο φορτίο ανήκει στον κύριο τάδε, στον κύριο Γιαννούλη, ο οποίος κύριος Γιαννούλης έχει σχέση με κυβερνητικό παράγοντα. Σωστά;
Λησμόνησε όμως ότι πριν από 15 μέρες έχει τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο, το οποίο λέει ότι όποιος παρεμποδίζει την έρευνα δεν απαιτείται πλέον να υποδεικνύει και γιατί το έκανε και για ποιον το έκανε. Πριν από 15 ημέρες τροποποιήθηκε το άρθρο 231 του Ποινικού Κώδικα. Και εφόσον δεν είχατε δόλο, γιατί παραμένουν -όχι απλά παρέμειναν στις θέσεις τους- αλλά τους προάγετε. Ανθρώπους στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το μπάζωμα, όπως τον αστυνομικό διευθυντή. Για ποιον λόγο; Γιατί έγινε αυτή η προσπάθεια δυσχέρανσης στην την εξακρίβωση της αλήθειας;
Πρώτον, όποιος θέλει να αναζητήσει την αλήθεια δεν αρνείται πεισματικά να έρθουν οι μάρτυρες στην εξεταστική. Όποιος θέλει να εξακριβωθεί η αλήθεια, δεν προκαταλαμβάνει τυχόν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Θα έχετε ακούσει ότι αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού ότι με βεβαιότητα δεν κουβαλούσε κάτι η εμπορική αμαξοστοιχία, πρώτον, έγινε επειδή είχε αυτή την γνώση και δεύτερον, εντάξει, το είπε…
Εγώ θέτω ένα ερώτημα. Ο πρωθυπουργός της χώρας κάνει μια δήλωση. Αυτή η δήλωση έχει σχέση με μια δικαστική υπόθεση. Δεν υπάρχει πιθανότητα ή δυνατότητα, εκουσίως ή ακουσίως, να επηρεαστεί κάποιος δικαστής. Ελάτε στη θέση του δικαστή να ακούσετε τον πρωθυπουργό ότι αυτό που ερευνά, μετά βεβαιότητος, δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχει πιθανότητα.
Μετά ακούσαμε το άλλο. Θα περιμένουμε αιτιολογημένο πόρισμα, αιτιολογημένη πρόταση από τη Δικαιοσύνη. Ψέμα. Ψέμα. Ψέμα. Κανείς εισαγγελέας δεν μπορεί να κάνει αιτιολογημένη πρόταση για κανέναν υπουργό. Κανείς. Δεσμεύεται από τον νόμο. Κανείς εισαγγελέας δεν μπορεί να γράψει την παραμικρή λέξη, η οποία να δείχνει είτε ένδειξη ενοχής είτε (να δείχνει) προς την αθωότητα.
Και έχουμε δύο επιλογές ως Βουλή. Ή χρέη εισαγγελέα θα κάνει η Βουλή, δηλαδή η πλειοψηφία και η πλειοψηφία θα αποφασίσει, προσέξτε, αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής κάποιου υπουργού.
Δηλαδή στην προανακριτική επιτροπή που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί η πλειοψηφία να αποφασίσει αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής. Θα κληθείτε, κύριοι της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας, να αποφασίσετε εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για έναν πολιτικό ο οποίος είναι τώρα εν ενεργεία υπουργός. Η δεύτερη επιλογή είναι προανακριτική επιτροπή, αλλά επειδή προφανώς δεν ξέρουμε τώρα και η πρόταση της προανακριτικής, η παρεμπόδιση με την αλλοίωση των στοιχείων δεν ανάγεται, στα υπουργικά καθήκοντα, να οδηγηθεί στην τακτική δικαιοσύνη. Και αυτή είναι η θέση μας».