Δείτε τι απάντησε για τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της
Οι δηλώσεις της είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε χαρακτηρίσει την άμβλωση «καθαρό φόνο» και είχε αναφέρει ότι κάθε παιδί έρχεται σε μια γυναίκα μέσα από το κάρμα της, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού. Οι απόψεις της συνδέθηκαν με εκείνες του Άρη Σερβετάλη, ο οποίος είχε δηλώσει πως «η άμβλωση είναι αμαρτία» και πως είναι προτιμότερο μια γυναίκα να κυοφορήσει το παιδί και στη συνέχεια να το αφήσει σε ορφανοτροφείο.
Θέλοντας να υποστηρίξει την άποψή της, η Θεοφανία Παπαθωμά ανέφερε: «Είναι πολύ άσχημο να κάνεις μία δήλωση και να τη χρησιμοποιούν για να σε διασύρουν, να μειώσουν την αξία σου, να σπιλώσουν την υπόληψή σου. Βλέπω ότι ταλαιπωρείτε και τον Σερβετάλη, τον καημένο, έναν φωτεινό και ωραίο άνθρωπο, που επικοινωνεί τον λόγο του Θεού και του Χριστού. Τι άσχημο είπε αυτός ο άνθρωπος, για πες μου;».
Στη συνέχεια, αναφορικά με τις απόψεις της γύρω από το θέμα της άμβλωσης, υπογράμμισε: «Αυτό που θέλω να μείνει από όλη αυτή την κουβέντα και αυτό που εξ’ αρχής προσπαθούσα να επικοινωνήσω είναι ότι η έκτρωση είναι μία πολύ βαριά πράξη. Μέσα στην κοιλιά αναπτύσσεται ένας άνθρωπος, μία ανθρώπινη ζωή που τη σκοτώνεις. Αν γνωρίζεις ότι αυτό είναι ένα τίποτα, θα το κάνεις πιο εύκολα. Πρέπει λοιπόν να ξέρεις ότι δεν είναι ένα τίποτα αλλά κάτι πολύ βαρύ».
Η ηθοποιός απάντησε επίσης σε όσους υποστήριξαν ότι προχώρησε σε ανασκευή των δηλώσεών της, διευκρινίζοντας: «Είπαν ότι ανασκεύασα τις δηλώσεις μου. Δεν ανασκεύασα. Αναγκάστηκα να εξηγήσω, για να μη μου φορτώσουν κι άλλα που δεν εννοούσα. Εννοείται ότι η γυναίκα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κανείς δεν θα της το αφαιρέσει. Απλώς μη φτάσουμε στο άλλο σημείο».
Τέλος, απαντώντας στους επικριτές της σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε για το κάρμα μιας γυναίκας, σημείωσε: «Δεν φταίω εγώ που η κυρία τάδε και η κυρία δείνα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η θεωρία του κάρματος».
Τι είχε δηλώσει η Θεοφανία Παπαθωμά για τις αμβλώσεις
Η Θεοφανία Παπαθωμά είχε τοποθετηθεί ως προς τη δήλωση του Άρη Σερβετάλη που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ότι «η άμβλωση είναι αμαρτία, είναι προτιμότερο για μένα να πάρει την ευθύνη κάποιος να το κυοφορήσει και μετά ας το πετάξει, ας το δώσει σε κάποιο ορφανοτροφείο». Η ηθοποιός, μιλώντας στην κάμερα του «Happy Day», είχε συμφωνήσει με τον Άρη Σερβετάλη πως η έκτρωση είναι δολοφονία.
«Όταν η μαμά έχει στην κοιλίτσα της ένα μωράκι, έναν ζωντανό δηλαδή οργανισμό και πας και κάνεις το υπερηχογράφημα στους δύο μήνες, το πρώτο πράγμα που ακούς είναι η καρδούλα του. Το πιάνουν, το κομματιάζουν και το βγάζουν σε κομμάτια, άρα το σκοτώνουν, είναι δηλαδή ένας καθαρός φόνος. Η αυτοδιάθεση της γυναίκας και όλα τα σχετικά πρέπει να συζητηθούν», είχε πει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν είναι ίδια η άποψή της και ως προς τα περιστατικά βιασμού, η Θεοφανία Παπαθωμά είχε ισχυριστεί πως κάθε μωρό έρχεται σε μια γυναίκα μέσω του κάρμα της. «Υπάρχει η άποψη ότι τα μωρά έρχονται σε μια μαμά που τη διαλέγουν από το κάρμα της. Οπότε ακόμα και το παιδί ενός βιασμού είναι από το κάρμα του ανθρώπου που το κυοφορεί, εκεί ο καθένας ό,τι τον φωτίσει ο Θεός».
Άρης Σερβετάλης: Η έκτρωση είναι δολοφονία, προτιμότερο μια κοπέλα να κυοφορήσει το παιδί και ύστερα ας το πετάξει ή ας το δώσει σε ορφανοτροφείο
Ο Άρης Σερβετάλης είχε τοποθετηθεί σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, τονίζοντας πως είναι αντίθετος. Είχε ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο κάτι τέτοιο θεωρείται «αμαρτία», ενώ είχε σημειώσει πως όταν μία γυναίκα μένει έγκυος, πρέπει να «αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών της».
Πιο συγκεκριμένα, είχε τονίσει πως η γυναίκα οφείλει να γεννήσει το παιδί, ακόμα κι αν δεν θέλει και στη συνέχεια, μπορεί να το… «πετάξει» ή να το αφήσει σε ορφανοτροφείο. Μάλιστα, είχε αναφέρει πως κατά την άποψή του δεν έχει δικαίωμα να το «σκοτώσει», αφού πρόκειται για ένα απροστάτευτο ον, το οποίο στηρίζεται σε εκείνη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα», ο ηθοποιός είχε αναφέρει αρχικά: «Η έκτρωση είναι δολοφονία. Είναι απροστάτευτα πλάσματα που προτιμάμε να τα σκοτώσουμε. Δυστυχώς, αισθάνομαι ότι τη θέση της γυναίκας δεν την τιμά να ταυτίζεται με μία δολοφονία, ειδικά για ένα πλάσμα που είναι τελείως απροστάτευτο. Είναι προτιμότερο για μένα να πάρει την ευθύνη κάποιος να το κυοφορήσει και ύστερα ας το πετάξει ή ας το δώσει σε ορφανοτροφείο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά».
Είχε συνεχίσει λέγοντας πως πρέπει κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όταν πρόκειται για ένα παιδί, ενώ είχε αναφερθεί και στους άντρες που πιέζουν τις συντρόφους τους να προχωρήσουν σε έκτρωση. «Νομίζω ότι η ελευθερία φέρει και ευθύνες που πρέπει να τις επωμιζόμαστε και νομίζω ότι αυτό με τις εκτρώσεις είναι μια πολύ μεγάλη αδικία. Και για τη γυναίκα την ίδια, αλλά και για τα παιδιά που δεν υπάρχουν. Εγώ, εσύ πχ, δεν θα υπήρχαμε στην επιλογή μιας γυναίκας να το σκοτώσει το παιδί της. Νομίζω ότι δεν την τιμά αυτό τη γυναίκα. Κι αυτό που αναφέρουν ως… αυτοδιάθεση; Και αυτό το πλάσμα δεν έχει δικαίωμα; Δεν έχει αυτοδιάθεση; Μάλλον, δεν ορίζει τον εαυτό του, ορίζεται από έναν άλλο άνθρωπο που οφείλει να το προστατεύσει. Αλλά δεν φταίει μόνο η γυναίκα, πολλές φορές και ο άντρας πιέζει τη σύντροφό του να κάνουν έκτρωση. Νομίζω ότι αυτό είναι παρά φύσιν», είχε εξηγήσει.
Τέλος, είχε μιλήσει για τη θρησκεία και πώς αυτή αντιμετωπίζει τις αμβλώσεις, καθώς ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη στον Θεό. «Για τις εκτρώσεις, είναι παρά φύσιν αυτό, είναι ατόπημα. Είναι αμαρτία. Εννοώ, έχεις την ελευθερία να επιλέξεις να πας με έναν άνθρωπο, μετά τι κάνεις; Δεν παίρνεις την ευθύνη; Τουλάχιστον να κυοφορηθεί αυτό το βρέφος, ο άνθρωπος και μετά ας το αφήσει σε ένα ορφανοτροφείο. Κάπου αλλού», είχε πει κλείνοντας.