Γενική απώλεια εισοδήματος στον κάμπο
«Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μας γίνεται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων στη χώρα, με επίκεντρο και πάλι τη Θεσσαλία. Και τα αιτήματα των αγροτών δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα του κόστους παραγωγής που μας ταλανίζει χρόνια. Η κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα για να αμβλύνει το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, αλλά στα αιτήματα τίθενται και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αρνητική συγκυρία που επιβαρύνει ιδιαίτερα τον θεσσαλικό κάμπο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησής του για την αποζημίωση ζημιών του Daniel, που δεν καλύπτονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη ότι «φέτος είχαμε χαμηλές παραγωγές σε μια σειρά αροτριαίων και δενδρωδών καλλιεργειών -πιο εμβληματική, θα έλεγα, είναι η καλλιέργεια του βάμβακος στη Θεσσαλία- και ταυτόχρονα έχουμε μια κατάρρευση των τιμών. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα απώλειας εισοδήματος, δυσκολιών στα νοικοκυριά του θεσσαλικού κάμπου να τα φέρουν βόλτα και υπάρχει το αίτημα της αρωγής από πλευράς της πολιτείας. Είναι χαμηλές παραγωγές που οφείλονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, στην ξηρασία. Και βλέπουμε ότι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ, έχουν λάβει άδεια και έχουν προχωρήσει σε στρεμματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς τους. Κάτι ανάλογο ζητούν οι παραγωγοί μας να υπάρχει και από πλευράς ελληνικής πολιτείας».
Μείωση παραγωγής σε δενδροκαλλιέργειες
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «το ζήτημα που σας θέτω με την επίκαιρη ερώτησή μου ουσιαστικά αφορά τους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών, με επίκεντρο τα Πλατανούλια -τα οποία τα επισκεφθήκατε και εσείς ο ίδιος μετά την καταστροφή από τον Daniel- όπου 1700 περίπου στρέμματα ροδάκινα, επιτραπέζια και βιομηχανικά, βερίκοκα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα έχουν ολική απώλεια παραγωγής από τα δέντρα τα οποία δεν ξεράθηκαν, δεν καταστράφηκαν. Αν και πλημμύρισαν, είχαν πάνω από 3 μέτρα νερό από τον Πηνειό, όσα επιβίωσαν αναβλάστησαν και δεν έδωσαν καθόλου παραγωγή την αμέσως επόμενη χρονιά από τον Daniel. Είχαν δηλαδή μηδενική παραγωγή».
Επίσης επεσήμανε ότι υπήρξε και σε άλλες περιοχές γενικότερη μείωση παραγωγής στις δενδροκαλλιέργειες, «στα Δένδρα Τυρνάβου έχουμε περίπου 400 στρέμματα με μερική παραγωγή, αλλά υπάρχει ζημία. Στον Αμπελώνα έχουμε 600 στρέμματα με ροδάκινα, κυρίως βιομηχανικά, αλλά σημαντική μείωση παραγωγής και ποιότητας. Ομοίως στη Γιάννουλη 500 στρέμματα με ροδάκινα επιτραπέζια και βιομηχανικά με σοβαρή μείωση παραγωγής και ποιότητας. Το ίδιο και στη Φαλάνη με 700 στρέμματα με σοβαρή μείωση παραγωγής και ποιότητας. Για αυτούς τους παραγωγούς θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα της πολιτείας. Εστάλη σχετική επιστολή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατανουλίων στις 28 Ιουνίου προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου περιγράφουν το οξύ πρόβλημα, και στη συνέχεια, στις 25 Ιουλίου, υπήρξε σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Υπουργό, τον κ. Τσιάρα, με τις διοικήσεις των 2 συνεταιρισμών των Πλατανουλίων, τον Πρόεδρο του χωριού, παρουσία και εμού, όπου υπήρξε απόλυτη κατανόηση και αναγνώριση του προβλήματος και έκφραση της βούλησης να υπάρξει αποζημίωση. Μάλιστα, οι παραγωγοί ήλπιζαν ότι στο de minimis που δόθηκε τώρα στους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς της Λάρισας, αποκαθιστώντας έτσι μια αδικία που υφίσταντο σε σχέση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, θα υπήρχε και η αποζημίωση αυτών των παραγωγών που υπέστησαν ζημία από τον Daniel. Δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκε, δεν υπήρξε η αποζημίωση αυτή. Αλλά μια και αναφέρθηκα σε αυτό το de minimis κ. Υφυπουργέ να σας πω ότι σήμερα έγινα αποδέκτης διαμαρτυριών και από το Αργυροπούλι, γιατί και εκεί είχαμε μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι όλως παραδόξως δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση για την αποζημίωση. Θέλω να πιστεύω ότι είναι λάθος εκ παραδρομής και θα διορθωθεί. Ευελπιστούμε, λοιπόν, κ. Υφυπουργέ να λάβουμε μια καθαρή απάντηση ότι αναγνωρίζετε και εσείς το πρόβλημα και θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα η επίλυσή του».
ΕΛΓΑ και αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών
Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και την αναδιάρθρωση των δενδρωδών καλλιεργειών ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα σας υπέβαλα σε αυτή τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κ. Υφυπουργέ, να έρθετε σήμερα στο Κοινοβούλιο, εάν είχαμε έναν κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα κάλυπτε όλες αυτές τις ζημιές. Και δυστυχώς, εδώ και 6 χρόνια μιλούμε για την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αν υπήρχε, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να είσαστε εδώ. Θα συμπεριλαμβανόταν και αυτό ως ένα αίτιο που αποζημιώνεται. Βεβαίως, χρειάζεται ένας έντιμος διάλογος με τους αγρότες. Γιατί μια αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με συμπερίληψη περισσότερων ζημιογόνων αιτίων, σημαίνει και αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών με τις αλλαγές που υπάρχουν στις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν καλλιέργειες οι οποίες δεν είναι πια ανθεκτικές, καλλιέργειες οι οποίες δεν είναι τόσο εμπορικές και χρειαζόμαστε ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών. Το προηγούμενο πρόγραμμα του 2022 είχε ελάχιστη απορροφητικότητα. Έχουμε τα κρυστάλια, τα αχλάδια στην επαρχία του Τυρνάβου, τα οποία απευθύνονται μόνο στην εσωτερική αγορά. Υπάρχει υπερπαραγωγή και δεν απορροφώνται. Καταρρέει έτσι η τιμή. Έχουμε ζητήματα με τα βιομηχανικά ροδάκινα, με ποικιλίες στα αμύγδαλα, όπως η φυρανιές που γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το κόκκινο μήλο στην Αγιά -μιλάω κυρίως για το νομό Λάρισας και την περιφέρεια της Θεσσαλίας».
Απάντηση Σταμενίτη
Ο κ. Σταμενίτης στην απάντησή του για το θέμα της απώλειας παραγωγής στις δενδρώσεις καλλιέργειες ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βάσει των αναλυτικών στοιχείων που θα προκύψουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ, θα διερευνήσουμε την ύπαρξη κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου. Άλλωστε, σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Υπουργείο μας, μεταξύ εκπροσώπων των συνεταιρισμών και του υπουργού, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνήσουμε το φαινόμενο και θα ψάξουμε να βρούμε κάποια αποζημίωση. Εξάλλου, η χρονιά του ‘24 μόλις έχει ολοκληρωθεί και ξέρετε ότι τα περισσότερα αιτήματα για ενισχύσεις, αποζημιώσεις εκτός ΕΛΓΑ εξετάζονται στην αρχή του νέου έτους και αφορά όλη την καλλιεργητική περίοδο του προηγούμενου έτους. Όταν συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αιτήματα και τα στοιχεία θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι δεδομένη στήριξη μας στους παραγωγούς με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και το κάνουμε κάθε χρόνο. Επομένως συνεπείς στις διαβεβαιώσεις που λάβατε από τον Υπουργό, λέμε ότι το πρόβλημα το γνωρίζουμε και το έχουμε καταγράψει. Εφόσον επιβεβαιωθεί και από τις υπηρεσίες, γιατί πάντοτε όλα αυτά που γίνονται επιβεβαιώνονται από τις υπηρεσίες. Θα προχωρήσουμε να βρούμε τη δυνατότητα στήριξης των παραγωγών».