Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν διεξήγαγαν μια ανάλυση των γεωδυναμικών αλληλεπιδράσεων στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών της Αραβίας και της Ευρασίας, αποκαλύπτοντας την αρχή του σχηματισμού ενός μεγάλου ρήγματος στον φλοιό της γης.
Η έρευνα έδειξε ότι θραύσματα αρχαίας ωκεάνιας λιθόσφαιρας, που βυθίζονται στον μανδύα, σταμάτησαν ξαφνικά να κινούνται σε μια περιοχή, γεγονός που οδήγησε σε μια αφύσικη ανύψωση των βράχων.
«Αυτό δείχνει ότι η ωκεάνια πλάκα σε αυτήν την περιοχή έχει ήδη αποσπαστεί και έχει σταματήσει να τραβάει τον φλοιό της γης προς τα κάτω», σχολίασε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Renas Koshnav.
Ταυτόχρονα, στην περιοχή των βουνών Zagros στο βορειοδυτικό Ιράκ, η καταβύθιση συνεχίζεται: η λιθόσφαιρα εδώ κατεβαίνει ενεργά, σχηματίζοντας μια τεκτονική κοιλότητα βάθους έως και 4 χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ζώνη του ρήγματος θα επεκταθεί σταδιακά προς το έδαφος του Ιράκ, συγκρίνοντας αυτή τη διαδικασία με το αργό σκίσιμο μιας σελίδας, που ξεκινά από την άκρη και απλώνεται σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Παρά τις δυναμικές αλλαγές, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι κίνδυνοι για τον πληθυσμό είναι ελάχιστοι. «Σε περιοχές όπου έχει ήδη σημειωθεί το ρήγμα, ο αριθμός των σεισμών μειώνεται ακόμη και», τόνισε ο καθηγητής Jonas Klei.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, αυτό υποδηλώνει σταθεροποίηση των τεκτονικών τάσεων σε ήδη παραμορφωμένες περιοχές.