Τα ογκώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη κινητοποιούν τα προοδευτικά κόμματα – Διεργασίες και τηλεφωνήματα μεταξύ στελεχών και αρχηγών
Από νωρίς το μεσημέρι τη Κυριακής, όταν άρχισε να συγκεντρώνεται το πλήθος στην πλατεία Συντάγματος, φάνηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα είχαν άλλο δρόμο εκτός από το να στηρίξουν και να παρασταθούν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση, να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τους την υπόθεση των Τεμπών και το κυριότερο να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εκφραστεί πολιτικά το λαϊκό αίσθημα απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι χιλιάδες πολιτών που κατέκλεισαν το Σύνταγμα και τις άλλες πόλεις της χώρας ήταν ένα σαφές αντικυβερνητικό μήνυμα συνομολογούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις προοδευτικές δυνάμεις να νιώθουν την πίεση αυτή να τους ακουμπά.
Η πολιτική έκφραση της κοινωνικής αντιπολίτευσης που έστειλε χθες ένα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση και για πολλούς και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το μείζον ζητούμενο για την αντιπολίτευση.
Πρωτοβουλία
Ο Σωκράτης Φάμελλος φεύγοντας από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή με προορισμό το Σύνταγμα για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της συμμετοχής των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες φεύγοντας από το Σύνταγμα και συνειδητοποιώντας το μέγα πλήθος που διαδήλωνε, μπήκε στη ομαδική συνομιλία του Εκτελεστικού Γραφείου και έθεσε το θέμα στα κορυφαία στελέχη λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για να εκφραστεί και στη Βουλή αυτή η λαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη.
Η απόφαση για συνεννόηση με τα άλλα κόμματα με πρώτο βήμα το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή πάρθηκε πολύ γρήγορα.
Τηλεφωνήματα
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισε ένας πρώτο γύρος τηλεφωνημάτων του Σωκράτη Φάμελλου προς τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι η πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν και μάλιστα να κλιμακωθούν για να μην εκτονωθεί γρήγορα η δυναμική που ανέπτυξαν τα ογκώδη συλλαλητήρια.
Από το μεσημέρι και ύστερα πάντως τα τηλέφωνα στη κεντροαριστερά πήραν φωτιά και οι διεργασίες ήταν έντονες μεταξύ κορυφαίων στελεχών αλλά και μεταξύ των προέδρων.
Η στιγμή είναι κομβική και η χθεσινή ήταν μια ημέρα καμπής για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
«Δεν φτιάχνουμε Λαϊκό Μέτωπο με αυτούς που συμφωνούμε. Με αυτούς φτιάχνουμε κόμμα. Λαϊκό Μέτωπο συγκροτούμε με εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη του, δεν έχουν το άγχος της περιχαράκωσης και θέλουν να συζητήσουν προγραμματικά» ήταν τα λόγια του κ. Χαρίτση από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς που συνεδρίασε το Σάββατο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι σε Νέα Αριστερά και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν να πλησιάζει η ώρα της πιο στενής συνεργασίας με ορίζοντα την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικής τάξης.
Κλιμάκωση…
Παρόλα αυτά το εγχείρημα της συνεννόησης με στόχο την κλιμάκωση απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι και τόσο απλό.
Ανάμεσα σε αυτά τα τηλεφωνήματα μεταξύ άλλων έπεσε και η πρόταση για πρόταση μομφής εναντίον του Πρωθυπουργού – απαιτούνται οι υπογραφές τριών κομμάτων – με στόχο το θέμα της απόδοσης δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών να μπει άμεσα στην ημερήσια διάταξη της Βουλής.
Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα υφίσταται επί τρεις ημέρες ασφυκτικό πρέσινγκ από την αντιπολίτευση για την συγκάλυψη που της καταλογίζουν στο θέμα των ευθυνών και των αιτίων της σύγκρουσης δυο τραίνων στην ίδια ράγα με διπλή σιδηροδρομική γραμμή.
…και δυστοκία
Ταυτόχρονα όμως ήδη από χθες το βράδυ ανάμεσα στα τηλεφωνήματα των πολιτικών αρχηγών διαφάνηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και οι πρώτες δυσκολίες στο εγχείρημα της συνεννόησης ακόμη και σε αυτό το μείζον ζήτημα που ενώνει τα προοδευτικά κόμματα κατ’ απαίτηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση.
Σε πρώτη φάση οι κύριοι Ανδρουλάκης και Χαρίτσης δεν είδαν θετικά τις διαρροές της Κουμουνδούρου για τα τηλεφωνήματα του κ. Φάμελλου χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα βάλλουν και εμπόδια στο αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Εξάλλου τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και ο Περισσός – ο κ. Φάμελλος έστειλε γραπτό μήνυμα στον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα – ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μπορεί να καταθέσει το κάθε κόμμα και μόνο του κάτι που προανάγγειλε ήδη ο Περισσός.
Σαν σκέψη με στόχο να εκτεθεί ακόμη περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και της Νέας Αριστεράς έριξαν την πρόταση της κατάθεσης πρότασης μομφής.
Πληροφορίες θέλουν τη μομφή να απορρίπτεται εμφατικά από την ηγεσία του ενός κόμματος με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση τελικά θα περάσει κάτω από τον πήχη, δεν θα καταφέρει να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα μπορεί και να τη συσπειρώσει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το σενάριο δεν παραμένει ενεργό και όλα θα φανούν από τις σημερινές τοποθετήσεις των κυρίων Ανδρουλάκη και Φάμελλου.