Η κυβέρνηση προχωρά στη σύναψη συμβάσεων με τουριστικές μονάδες σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές, με στόχο τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης. Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλους δημόσιους λειτουργούς σε απομακρυσμένες περιοχές.
Στέγαση σε ξενοδοχεία
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, τα δωμάτια προσωπικού ξενοδοχείων θα μπορούν να μισθώνονται εποχικά για τις ανάγκες δημοσίων υπαλλήλων, όπως:
- Γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ
- Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Ένστολο προσωπικό (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό)
- Μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι δημόσιων φορέων
Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης στέγης στις τουριστικές και παραμεθόριες περιοχές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου το πρόβλημα εντείνεται.
Οικιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογεί την ανέγερση 4.000 κατοικιών, εκ των οποίων το 15% θα διατίθεται σε γιατρούς, δασκάλους και καθηγητές. Οι πρώτες 1.000 κατοικίες, σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να καλύψουν άμεσες ανάγκες.
Οι περιοχές προτεραιότητας περιλαμβάνουν πέντε πόλεις της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα) και 13 νησιά, όπως Ρόδος, Σάμος, Λέσβος, Χίος και Μύκονος.
Το οικιστικό πρόγραμμα που υλοποιείτο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Στεγαστικό Πρόγραμμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕνόπλωνΔυνάμεων, το οποίο αναμένεται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει την κάλυψη του στεγαστικού ζητήματος για σχεδόν 4.000 οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το 15% του συνολι
κού αριθμού των κατοικιών θα διατίθεται σε γιατρούς του ΕΣΥ, σε δάσκαλους και
καθηγητές οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία στον τόπο διορισμού
τους, ιδίως όταν πρόκειται για παραμεθόριες και τουριστικές περιοχές.
Οι πρώτες 1.000 υπό ανέγερση κατοικίες (α΄ φάση) αναμένεται να καλύψουν άμεσες ανάγκες στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπου μετατίθεται κατά προτεραιότητα μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα, το οικιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά την ευρύ τερη περιοχή πέντε πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιών του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος), δηλαδή σε 54 οικοδομικά συγκροτήματα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, στα νησιά το φαινόμενο έλλειψης στεγαστικώνυποδομών, που γίν νεται όλο και πιο έντονο κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχω θούν επαρκώς δομές που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στους κατοίκους, απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, ενώ λύση δίδεται από το νομοσχέδιο της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη καιτης υφυπουργού Έλενας Ράπτη, με τη φιλοξενία εργαζομένων του δημόσιου τομέα στα διαθέσιμα δωμάτια προσωπικού των ξενοδοχείων, που θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 65 του ν. 5121/2024, με ειδικούς όρους και συμφωνίες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Απογευματινής, η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά ξενοδοχειακές υπηρεσίες που μετά τη σχετική νομοθεσία του 2024 προχώρησαν στην ανέγερση δωματίων προσωπικού, με βάση τις προβλεπόμενες
προδιαγραφές, και αναμένεται να συμβάλουν στο πρόβλημα εύρεσηςπροσιτήςκαι κατάλληλης στέγης στα νησιά και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που χρειάζονται περισσότερη αστυνόμευση, περισσότερη ιατρική υποστήριξη ή πυροσβέστες τους θερινούς μήνες και όπου είναι απαραίτητεςπολλές άλλες καίριες λειτουργίες τόσο για την τοπική κοινωνία όσο καιγια τους επισκέπτες. Ναση μειωθεί πως ο νέος νόμος επιτρέπει στους ξενοδόχους να συνάψουν συμβάσεις με φορείς για τη φιλοξενία δημόσιων υπαλλήλων στα δωμάτια προσωπικού,τα οποία δεν προσμετρώνται στις κλίνες τους ξενοδοχείου, κάτι το οποίο με την ισχύου σα νομοθεσία δεν ήταν εφικτό, καθώς τα δωμάτια προσωπικού προορίζονταν μόνο για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου και δεν προβλεπότανη εποχική εκμίσθωσή τους, ενώ πλέον τα συγκεκριμένα και ταλύματα μπορούν να διατίθεται και σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Στήριξη από τον τουριστικό τομέα
Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν δωμάτια προσωπικού για τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων, με ειδικούς όρους και προδιαγραφές. Τα δωμάτια αυτά, με ελάχιστο εμβαδόν 14 τ.μ., θα διαθέτουν βασικές ανέσεις, ενώ σε κοντινή απόσταση θα δημιουργούνται κοινόχρηστοι χώροι, όπως κουζίνες και πλυντήρια.
Αυτές οι δράσεις επιδιώκουν την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για το προσωπικό κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών.