Σε διαδικασία κατοχύρωσης συνολικά 15 προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, αντλώντας υπεραξία για την τοπική οικονομία και των πρωτογενή τομέα έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική ενημέρωση δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, οι φάκελοι για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν κατατεθεί στην Κομισιόν προκειμένου να εγκρίνει την ένταξή τους στον σχετικό κατάλογο.
“Από τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, η συμμετοχή πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης ανέρχεται σε περίπου 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό η πρωτογενής παραγωγή αντιστοιχεί σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 250 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην προστιθέμενη αξία που μπορούν να δώσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα που προορίζονται προς κατοχύρωση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ”.
Ήδη όπως επισημαίνει στο Capital.gr o Δημήτρης Τσέτσιλας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν σταλεί 12 φάκελοι προϊόντων προς έγκριση από την Κομισιόν και επίκειται η αποστολή ακόμα δύο.
Τα προϊόντα που ήδη έχουν σταλεί είναι: για το μήλο Αγιάς ΠΓΕ, τα ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ, τα κάστανα Πηλίου ΠΟΠ, τα κάστανα Μελιβοίας ΠΟΠ, τα κάστανα Αμπελακίων ΠΟΠ, το αμύγδαλο Τεμπών ΠΓΕ, το εντόπιο σκόρδο Πλατυκάμπου ΠΟΠ, το ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού ΠΓΕ, το αχλάδι Κρυστάλι Τυρνάβου ΠΟΠ, το βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ, το κρασί Τύρναβος ΠΓΕ, το κρασί Πρόποδες Αγράφων ΠΓΕ.
Σε διαδικασία μελέτης για την υποβολή φακέλων για τσάι Ολύμπου, αγουρέλαιο Πτελεού και χαλβά Φαρσάλων.
Εκτός των άλλων η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες συμβουλευτικής και οικονομικής υποστήριξης για την υποβολή στο προσεχές διάστημα τριών ακόμα φακέλων για το τσάι Ολύμπου, το αγουρέλαιο Πτελεού και τον χαλβά Φαρσάλων.
Σημειώνεται ότι από τα προαναφερόμενα 15 προϊόντα, τα μήλα Αγιάς, τα ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, το αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου και τα κάστανα Μελιβοίας, Αμπελακίων και Ζαγοράς αποτελούν κατεξοχήν εξαγώγιμα αγαθά.
Με σκοπό την πιστοποίηση νέων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί το έργο “Δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2025-2025. Το έργο αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης των τεχνικών φακέλων για τα εκάστοτε προϊόντα προκειμένου να πιστοποιηθούν με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στη Θεσσαλία είχαν πιστοποιηθεί παλαιότερα 24 προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ, ορισμένα από τα οποία παράγονται αποκλειστικά στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ αυτών είναι τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ, η γραβιέρα Αγράφων ΠΟΠ, το Γαλοτύρι ΠΟΠ, ο Μπάτζος ΠΟΠ, το αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ, το κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ, ο Οίνος Αγχιάλου ΠΟΠ, ο οίνος Ραψάνης ΠΟΠ, ο οίνος Μεσενικόλα ΠΟΠ και αρκετά ακόμη.
Το 40% των μαλακών τυριών της Ελλάδας παράγεται στη Θεσσαλία
Παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Η περιφέρεια Θεσσαλίας διατηρεί έντονη δυναμική στην τυροκοµία καθώς το 40% των µαλακών τυριών της χώρας παράγονται εκεί, ενώ η φέτα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής παραγωγής τους.
Αµέσως µετά σε δυναµική από πλευράς των συνολικά παραγόµενων ποσοτήτων στα µαλακά τυριά, έρχεται η περιφέρεια Ηπείρου και κατόπιν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ. Στον τομέα παραγωγής φέτας δραστηριοποιούνται πάνω από 55 επιχειρήσεις εντός της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες είναι πιστοποιημένες από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα.