Στην τελευταία του συνέντευξη σαν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε για τον Πούτιν πως «δεν είναι καλός τύπος» – Τι είπε για τη Μέση Ανατολή και τον Νετανιάχου
Την ανησυχία του για την εξέλιξη της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν κατά την τελευταία του συνέντευξη σαν πρόεδρος της χώρας, που παραχώρησε στο MSNBC.
Ο Δημοκρατικός προειδοποίησε ότι μια «ολιγαρχία, που διαμορφώνεται στην Αμερική», και συγκεκριμένα για ένα «τεχνολογικό βιομηχανικό σύμπλεγμα» στο οποίο οι δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley ασκούν υπέρμετρη επιρροή σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί «για το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία».
Στις αναφορές που έκανε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε χαρακτηριστικά πως «αυτός δεν είναι καλός τύπος», προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια μιας από τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, του υποσχέθηκε να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην περιοχή και να μην την εντάξει στο ΝΑΤΟ.
Ο παρουσιαστής του MSNBC σημείωσε ότι στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπήρχε ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων και ρώτησε τον Μπάιντεν αν είχε μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν για το ενδεχόμενο αυτό. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως συνομίλησε με τον Πούτιν και έθεσαν στο τραπέζι τα ζητήματα της παρουσίας πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.
«Είπα ότι έχουμε ήδη πάρει τα πυρηνικά όπλα από εκεί (από την Ουκρανία)… Δεν είναι εκεί. Δεν πρόκειται να τα επιστρέψουμε και δεν πρόκειται (η Ουκρανία) να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι να αλλάξει σημαντικά το σύστημά της», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι είπε στον Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να «αναπτυχθεί», αλλά «αυτά τα δύο γεγονότα (η παροχή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ) δεν θα συμβούν».
Τι είπε για τη Μέση Ανατολή
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν ανέφερε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει την πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ. «Προσπάθησα πολύ σκληρά να τον πείσω να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα», είπε ο Μπάιντεν, «αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ο Μπίμπι έχει έναν σκληρό συνασπισμό – τον πιο συντηρητικό συνασπισμό που είχε ποτέ πρωθυπουργός. Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το κύριο μέλημά του, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται σε προβληματική θέση, ακόμη και τώρα. Θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνησή του αύριο».
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη συνομιλία του με τον Νετανιάχου για κατάπαυση πυρός, όταν το Ισραήλ χτύπησε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του άξονα Φιλαδέλφεια. «Δεν μπορείς να σκοτώνεις δεκάδες και εκατοντάδες αθώους ανθρώπους για να εξαλείψεις ένα κακό άτομο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, σε άλλο σημείο, πως η ιδέα ότι το Ισραήλ μπορεί να διατηρήσει την ασφάλεια και το καθεστώς του μακροπρόθεσμα χωρίς να ασχοληθεί με το παλαιστινιακό ζήτημα είναι αδύνατη. Ο Αμερικανός πρέοδρος έχει πει αρκετές φορές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τις εύλογες ανησυχίες των Παλαιστινίων «ότι δεν έχουν άλλο μέρος στον κόσμο όπου μπορούν να ασκήσουν την ανεξαρτησία τους».
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στη γενική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι το χάος στην περιοχή δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. «Όταν το Ιράν πίστευε ότι θα εξαφάνιζε το Ισραήλ από τον χάρτη και έστειλε χιλιάδες πυραύλους προς την κατεύθυνσή του», είπε ο Μπάιντεν, «συγκροτήσαμε έναν συνασπισμό χωρών που απέτρεψε να συμβεί αυτό».
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, η οποία ήταν αμφιλεγόμενη μεταξύ ορισμένων συμμάχων της χώρας του στην περιοχή, σήμαινε ότι οι δυνάμεις που απειλούσαν το Ισραήλ είναι τώρα σημαντικά πιο αδύναμες από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο.