Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών – Τα θύματα θα έχουν πλέον λόγο για την υφ’ όρους αποφυλάκιση των δραστών βίαιων αδικημάτων
Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας -προβλέπεται πλέον η δυνατότητα για ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον θύτη από το ανακριτικό στάδιο-, αλλά και στην προστασία γυναικών και ανηλίκων από σεξουαλική εκμετάλλευση ενώ γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές για παραμέληση ανηλίκου.
Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε αναλυτικά το «Πρώτο Θέμα» προβλέπει παράλληλα ποινές φυλάκισης για αδικήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας, το «ψάρεμα» ανηλίκων στο Ιντερνετ, το revenge porn, το stalking, ενώ τα θύματα θα έχουν πλέον λόγο για την υφ’ όρους αποφυλάκιση των δραστών βίαιων αδικημάτων. Επίσης, αυστηρά θα τιμωρείται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ακόμα και η απλή συμμετοχή σε οπαδικού τύπου επεισόδια – ειδικά αν υπάρχουν τραυματισμοί. Την ίδια στιγμή προβλέπεται περικοπή στις αποδοχές των δικαστών που καθυστερούν συστηματικά την έκδοση αποφάσεων, ενώ αλλάζει ο κανόνας για την απαγόρευση δικαστών να υπηρετούν στους τόπους καταγωγής τους (εντοπιότητα).
Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση «Το Μέρος Α’ του παρόντος σχεδίου νόμου αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 1385/2024 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας. Ειδικότερα, οι εν λόγω διατάξεις αναφέρονται στα αδικήματα που αφορούν στη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών και την εγκληματικότητα στον χώρο της πληροφορικής και αποσκοπούν στην προστασία της γενετήσιας ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς τους. Με το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκεται η πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και η ουσιαστική συμβολή στην εξάλειψή της. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται αρχικώς ο επανακαθορισμός της έννοιας του «συντρόφου» κατά την εφαρμογή του ν.3500/2006 (Α’ 232), ενώ εντάσσεται στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου η απειλή μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης μέλους οικογένειας.
Επίσης, επιδιώκεται η αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου με πρόβλεψη ρυθμίσεων σχετικά με την προδικασία, τη λήψη προληπτικών μέτρων και μέτρων δικονομικού καταναγκασμού, την αρμοδιότητα, την παραπομπή, την εκδίκαση και την εκτέλεση της ποινής επί αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Ακόμη, εισάγονται αναγκαίες ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης στην ενδοοικογενειακή βία. Ειδικότερα, εντάσσεται στις προϋποθέσεις της ποινικής διαμεσολάβησης η υποχρέωση κάλυψης των άμεσων οικονομικών αναγκών του θύματος. Προστίθεται, ακόμη, η δυνατότητα απόρριψης συμφωνίας διαμεσολάβησης με αιτιολογημένη διάταξη του εισαγγελέα καθώς και νέα περίπτωση διακοπής της διαμεσολάβησης και καταστροφής του υλικού διαμεσολάβησης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσής της.
Τέλος, λαμβάνεται μέριμνα για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων μέσω της πρόβλεψης επιβολής επιπλέον περιοριστικών όρων, ενώ επεκτείνεται ο κατάλογος των επαγγελματιών που έχουν υποχρέωση αναφοράς εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας με την ένταξη των φαρμακοποιών και των φυσιοθεραπευτών».
Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επιδιώκει τον εξορθολογισμό των διατάξεων που σχετίζονται με την ανήλικη παραβατικότητα και συγκεκριμένα των διατάξεων για την υποτροπή, τις διακεκριμένες μορφές συμπλοκής, τις γενετήσιες πράξεις ενώπιον ανηλίκου, την παραμέληση εποπτείας αυτού, την προσωρινή κράτηση καθώς και τη δυνατότητα παράστασης πραγματογνώμονα υπηρετούντος στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση κατά την εξέταση ανήλικου θύματος. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «θεσπίζεται ειδικό αξιόποινο για την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και για τη διευκόλυνση επαιτείας, και προβλέπεται η δυνατότητα στον ζημιωθέντα διάδικο που δήλωσε υποστήριξη της κατηγορίας κατά τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας να απευθυνθεί με υπόμνημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο κρίνει για τη χορήγηση ή μη της υπό όρο απόλυσης του κατηγορούμενου.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον ζημιωθέντα διάδικο που δήλωσε υποστήριξη της κατηγορίας κατά τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας να απευθυνθεί με υπόμνημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο κρίνει για τη χορήγηση ή μη της υπό όρο απόλυσης του κατηγορούμενου. Η δυνατότητα του ζημιωθέντος διαδίκου να απευθύνεται με υπόμνημά του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο διαμορφώνει ουσιαστική κρίση για την αποφυλάκιση ή μη του καταδικασθέντος για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, αποσκοπεί στην προστασία του θύματος καθώς και στην αποφυγή του κινδύνου αντεκδίκησης.
Τέλος, ενισχύεται η αποκαταστατική δικαιοσύνη μέσω ρυθμίσεων για την έμπρακτη μετάνοια και περαιτέρω προβλέπονται οι προϋποθέσεις αντικατάστασης μέτρων δικονομικού καταναγκασμού».