Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Κοζάνης η διαδικασία απονομής ποσοστού αναπηρίας 73% που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 2 μήνες
Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Κοζάνης, καθώς διερευνάται η διαδικασία απονομής ποσοστού αναπηρίας 73% σε γιατρό. Η συγκεκριμένη «αναπηρία» αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, το οποίο εξέτασε ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι δύο πρώην σύζυγοι. Στην απόφαση επισημαίνεται η ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε η σχετική γνωμάτευση, καθώς και η ελλιπής τεκμηρίωση για τα προβλήματα υγείας του γιατρού.
Σύμφωνα με καταγγελίες, ο γιατρός έλαβε το συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, επικαλούμενος παθήσεις όπως χρόνια υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενο) και μικτή αγχώδη και καταθλιπτική διαταραχή.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε η αίτηση του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή φέρεται να εξέτασε και να ενέκρινε το αίτημα του γιατρού μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, χρόνος που, όπως καταγγέλλεται, είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο διεκπεραίωσης αντίστοιχων υποθέσεων.
Το ποσοστό αναπηρίας που του αποδόθηκε χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τον γιατρό σε δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, με σκοπό τη μείωση ή απαλλαγή από την καταβολή διατροφής. Παράλληλα, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ο ίδιος δικαιούται πλέον αναπηρική σύνταξη και φοροαπαλλαγές.
Ωστόσο, η επαγγελματική δραστηριότητα του γιατρού δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την αναπηρία που δηλώνει. Το ιατρείο του παραμένει ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά, με πλήρες ωράριο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το γεγονός αυτό εντείνει τις υποψίες γύρω από την εγκυρότητα της απόφασης της Επιτροπής.
Η Εισαγγελία Κοζάνης καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδόθηκε η απόφαση, όπως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, το χρόνο συνεδρίασης της Επιτροπής και αν η διαδικασία ολοκληρώθηκε ασυνήθιστα γρήγορα. Επιπλέον, ζητείται να εξακριβωθεί αν τα ποσοστά αναπηρίας ανταποκρίνονται σε υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα υγείας ή αν η απόφαση βασίστηκε σε ανεπαρκή τεκμηρίωση.
Σημειώνεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, εξετάζοντας την υπόθεση στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, υπογράμμισε την ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής και εξέφρασε αμφιβολίες για τη στοιχειοθέτησή της με ιατρικά έγγραφα.