Τι είπε ο Υπουργός Υγείας για το νέο σύστημα, με το οποίο θα κλείνονται ηλεκτρονικά τα ραντεβού με τους γιατρούς – Πώς θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα
Λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα επείγοντα, αλλά και γενικότερα στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αρχικά θα εντάξουμε στο σύστημα των εφημεριών τα Κέντρα Υγείας, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για Κέντρα Υγείας, τα οποία βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις εφημερίες. Έχει υπολογιστεί πως οι μισοί ασθενείς που πηγαίνουν στα ΤΕΠ, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε ένα Κέντρο Υγείας, μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο αναμονής», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1.
«Ένα νέο μέτρο που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, είναι ότι κάθε ασθενής που μπαίνει σε νοσοκομείο, θα λαμβάνει ένα “QR code”, πιθανότατα με τη μορφή ενός βραχιολιού, το οποίο θα σκανάρεται από κάθε τμήμα από το οποίο θα περνάει ο ασθενής και θα έχουμε μια εικόνα του χρόνου που χρειάζεται σε κάθε νοσοκομείο. Σε δεύτερη φάση, το 2026, θα φτιάξουμε ένα app που θα μπορεί να υπάρχει σε κάθε κινητό και από αυτό ο ασθενής θα ξέρει πόσο χρόνο χρειάζεται σε κάθε νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί και που θα ήταν καλύτερα να πάει», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Από το Πάσχα και μετά που θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του συστήματος, αναμένουμε να δούμε αισθητές διαφορές, στους χρόνους αναμονής στα ΤΕΠ των νοσοκομείων», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε όσους εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ως ήρωες και είπε ότι κατανοεί την αγανάκτηση τους, ειδικά για την πίεση που δέχονται όταν το νοσοκομείο τους εφημερεύει.
Πρόσθεσε πως προκηρύχθηκαν 750 θέσεις προσωπικού για τα ΤΕΠ και συγκεκριμένα 500 τραυματιοφορέων και 250 γιατρών. Επίσης σε συνεννόηση με τον Ερυθρό Σταυρό, μέλη του θα συνεισφέρουν εθελοντικά στα δημόσια νοσοκομεία όταν αυτά εφημερεύουν.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα για το ηλεκτρονικό κλείσιμο των ραντεβού. «Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στη συνέχεια μέσω ενός app που θα κατεβαίνει σε κάθε κινητό, ο ασθενής θα μπορεί να βρίσκει τον κοντινότερο χρονικά και τοπικά γιατρό για να εξυπηρετηθεί, για δωρεάν ραντεβού, δηλώνοντας μόνο τη διεύθυνσή του και την ειδικότητα που ψάχνει», είπε ο κ. Γεωργιάδης.