Σε παρόμοια επίπεδα με τις άλλες χρονιές κινείται η αερορύπανση στην πόλη του Βόλου με το 50% τουλάχιστον των ημερών τα όρια των μικροσωματιδίων να ξεπερνούν καθημερινά κατά πολύ τα 15mg/m3 που ειναι το ημερήσιο όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η έκδοση αναλυτικού δελτίου με τα στοιχία που καταγράφει το πρόγραμμα Green You Air που υλοποιεί ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ., Γ. Σαχαρίδης σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σήμερα ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου επισήμανε ότι το πρόβλημα της αερορύπανσης συνεχίζει να υφίσταται, έχει τη σοβαρότητά του και την περιοδικότητά του. Οι πηγές ρύπανσης παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή η βιομηχανική δραστηριότητα, το αυτοκινητο, οι καύσεις ξύλου και φυσικά παράγοντες που συμβάλλουν στον εγκλωβισμό των ρύπων είναι οι καιρικές συνθήκες και η γεωγαφική τοποθεσία της πόλης
“Δεν είναι πρώτη φορά που παρατηρούμε αυτές τις υψηλές τιμές με τις χαμηλότερες στις τρεις τα ξημερώματα στη πόλη που δεν καίνε πλέον τζάκια και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Το καταλαβαίνουμε και οι πηγές είναι πολλές, είναι σοβαρές και προφανώς σε μέρες όπως τις τελευταίες που ζούμε όπου έχουμε υψηλή υγρασία και άπνοια. Υπενθυμίζω δε ότι η πιο επικίνδυνη ρύπανση είναι αυτή που δεν βλέπουμε, οπότε όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια τόσο πιο επικίνδυνα είναι όταν τα εισπνέουμε”.
Επισήμανε ότι προφανώς για την ποιότητα του αέρα την ευθύνη κεντρικά έχει η Πολιτεία και σε δεύτερο βαθμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια να βρεθούν λύσεις και να βελτιωθεί κατάσταση. “Περιμένω κι εγώ να δω καθώς έχω κληθεί πολλές φορές να συζητήσουμε το πρόβλημα και να καταθέσω προτάσεις ή να αναφερθώ σε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλά μέρη του κόσμου”. Τέλος παρατήρησε ότι η όποια παρέμβαση γίνει θα χρειαστεί χρόνος πολλαπλάσιος για να φανούν τα όποια θετικά αποτελέσματα.
Σε ανακοίνωσή τους, οι «Ενεργοί Πολίτες» επισημαίνουν: «Τον τελευταίο μήνα, η αέρια ρύπανση στο Βόλο χτυπάει διαρκώς κόκκινο, φτάνοντας συχνά σε τιμές αντίστοιχες του Νέου Δελχί! Ενώ το ημερήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 15 μg/m³, χθες, για παράδειγμα, ο Βόλος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του πανεπιστημιακού δικτύου GreenYourAir, έφτασε τα 155 μg/m³! Ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση για τις ευπαθείς ομάδες, με σύσταση να παραμείνουν στα σπίτια τους. Και φυσικά, η αέρια ρύπανση εισχωρεί στο έδαφος, στους ιστούς μας, στα παιδιά μας. Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς αγώνα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο Βόλο, βλέπουμε ότι η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις ώρες υψηλής ρύπανσης υπερδιπλασιάζονται. Η αέρια ρύπανση (με υψηλά επίπεδα PM2.5) σκοτώνει 239.000 Ευρωπαίους ετησίως! Ο Βόλος μαστίζεται από κάθε είδους καύσεις: καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, τζάκια και τη βιομηχανική ζώνη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χθες ανακοίνωσε σχέδια για «Περιβαλλοντική Ανασυγκρότηση». Προφανώς, όμως, πρόκειται μόνο για εξαγγελίες στα χαρτιά και σε στρογγυλά τραπέζια, καθώς ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις για διοξίνες και βαρέα μέταλλα, καθώς και τις ενέργειές της για να πιέσει τη μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ. Για τον Δήμο Βόλου, πλέον, δεν υπάρχουν λόγια. Μετά την πρόσφατη ανυπολόγιστη ρύπανση από τα «σκουπιδοφαναράκια», το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η ποιότητα του περιβάλλοντος, καθώς η φαραωνική μονάδα επεξεργασίας και δεματοποίησης SRF για καύση οδεύει προς την υλοποίησή της. Δυστυχώς, τίποτα το αληθινά οικολογικό δεν γίνεται στο Βόλο, ο οποίος υποφέρει από τη ρύπανση εδώ και χρόνια».