Το εφετείο αναβλήθηκε για το Νοέμβριο του 2025
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτά – κατά πλειοψηφία – δύο αιτήματα αναβολής που υπέβαλαν συνήγοροι υπεράσπισης των συνολικά 12 κατηγορούμενων – καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό, από τα συνολικά τέσσερα που τέθηκαν στην κρίση του δικαστηρίου. Από το σύνολο των κατηγορούμενων που κρατούνται σε διάφορες φυλακές της χώρας μετήχθησαν, σήμερα, οι οκτώ στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης βρέθηκε από νωρίς και μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ προς ένδειξη συμπαράστασης στους καταδικασμένους για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου και της δικαστικής αίθουσας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Αλκη Καμπανού, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα έπρεπε να κάθονται και οι γονείς των 12 κατηγορούμενων.
«Ο γολγοθάς που περνάμε το περιμέναμε ότι θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα κάνει την δουλειά του έτσι ώστε να δικαιωθεί η μνήμη του Άλκη», είπε αρχικά ο Αριστείδης Καμπανός.
Ερωτηθείς για τη συμπαράσταση υπέρ των κατηγορουμένων, ανέφερε ότι «δεν έχω να πω κάτι για τους συμπαραστάτες. Κάποιοι που, ας το πούμε, τα μυαλά τους δεν γυρίζουν. Συμπαράσταση στο τι; Να συνεχίσουν να γίνονται τέτοια πράγματα; Τέτοια εγκλήματα; Είπαμε αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αγαπάμε τον ΠΑΟΚ, αγαπάμε τον Άρη, αγαπάμε το άθλημα, αλλά όχι ρε παιδί μου να φτάσουμε σε σημείο να αφαιρούμε ζωή για αυτήν μας την αγάπη. Τι αγάπη είναι αυτή;», αναρωτήθηκε.
Όπως είπε ο κ. Καμπανός, τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς τον Αλκη είναι πολύ δύσκολα ενώ αναφέρθηκε και στους δώδεκα κατηγορούμενους. «Ουσιαστικά τους λέω παιδιά και όντως είναι παιδιά οι κατηγορούμενοι. Κατέστρεψαν όχι μόνο τις δικές μας οικογένειες αλλά και των δικών τους. Εγώ είχα πει και αρχικά ότι στο εδώλιο δεν θα έπρεπε να κάθονται μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς, γιατί αυτοί είναι συνυπαίτιοι στο έγκλημα που έγινε στον Άλκη», είπε.
Σχετικά με την αποχώρηση του Αλέξη Κούγια από την υπόθεση ο κύριος Καμπανός ανέφερε ότι «θεώρησε πως δεν μπορεί να συνεχίσει. Τον ευχαριστούμε παρά πολύ για ότι έκανε. Γιατί λέω ότι οι συνήγοροι είναι η φωνή του Άλκη, του πεθαμένου Άλκη».
Σχετικά με το τι περιμένει από το Εφετείο είπε «μια απόφαση προς τη δικαιοσύνη, να θεωρεί και το κοινό αίσθημα ότι είναι δικαιωμένο και πιθανώς να καταλάβουν κάποιοι ανεγκέφαλοι ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους εγκλήματα. Ουσιαστικά πρέπει να ασχολούμαστε με το άθλημα, το ποδόσφαιρο, την αγαπη μας για την ομάδα αλλά μέχρι εκεί», υπογράμμισε.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια Καμπανού, Γιάννης Πουλτσίδης δήλωσε: «Η υπόθεση εισάγεται να δικαστεί εκ του μηδενός. Υπάρχει και η έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, το οποίο σημαίνει ότι εδώ μπορεί να έχουμε αυστηρότερες ποινές και αυστηρότερες κρίσεις σε ό,τι αφορά σε κάποιος από τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν επιεικέστερα από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που δεν είναι σύνηθες στην ποινική διαδικασία. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε έναν δεύτερο αγώνα με μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό της δικαίωσης του Άλκη. Είμαστε σε ένα ιερό καθήκον για αυτό το πράγμα και όλη μας η προσοχή θα επικεντρωθεί στο εφετείο».
Για τους περισσότερους, όμως, ασκήθηκε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νίκο Καλλίδη, ζητώντας να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές. Θεωρώντας εσφαλμένη την απόφαση όσον αφορά τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, όπως ήταν η αρχική δίωξη.
Επιπλέον, για τρεις εξ αυτών θεώρησε ότι δεν έπρεπε να καταδικαστούν για συνέργεια, αλλά ο ένας για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και οι άλλοι δύο για συναυτουργία στην ίδια ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Η έφεση δεν «αγγίζει» δύο από τους κατηγορούμενους και πρακτικά μόνο γι’ αυτούς ισχύει η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέση τους.
Εκτός από το σκέλος της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τις συνδεόμενες με την επίθεση πράξεις εναντίον των δύο φίλων του κατά το ίδιο αιματηρό επεισόδιο.