Ο θεσμός των κληρονομικών συμβάσεων μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου. Η τέταρτη συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη, που προγραμματίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου, θα έχει στο επίκεντρο την εισαγωγή της δυνατότητας σύναψης κληρονομικών συμβάσεων. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις που δρομολογούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην προσπάθεια αναμόρφωσης του δικαίου που διέπει τις κληρονομικές σχέσεις, έπειτα από 80 χρόνια.
Ωστόσο, όπως γράφει η Καθημερινή (Σοφία Σπίγγου), η κατάργηση των ιδιόγραφων διαθηκών βρίσκεται εκτός κάδρου, ενώ αντιθέτως προωθείται η διατήρησή τους αλλά με προϋποθέσεις που θα περιορίζουν τους κινδύνους παραποίησής τους, προς αποφυγή και των μετέπειτα δικαστικών «μαχών» μεταξύ των κληρονόμων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει η εφημερίδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ιδιόγραφες διαθήκες, που σήμερα μένουν κρυμμένες στο συρτάρι και ενίοτε περνάει σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι την εμφάνισή τους, να κατατίθενται από τον διαθέτη απευθείας σε συμβολαιογράφο. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης με σκοπό τη διασφάλιση της γνησιότητας του εγγράφου και της βούλησης του διαθέτη.
Διαφοροποίηση υπάρχει και στο ζήτημα των υπερηλίκων κληρονόμων, με τις αρχικές πληροφορίες για κατάργηση του δικαιώματός τους στη νόμιμη μοίρα να ανατρέπονται από την επιτροπή. Η ομάδα εργασίας φέρεται να κατέληξε ομόφωνα στη διατήρηση των δικαιωμάτων των υπερηλίκων παππούδων, γιαγιάδων ή γονέων, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχει διάθεση «ανοίγματος» της νόμιμης μοίρας και στους «συντρόφους ζωής», δηλαδή πρόσωπα που δεν ήταν συνδεδεμένα με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο.
Στο μεταξύ, έχουν ήδη μπει οι πρώτες βάσεις για τις διαδικασίες αποδοχής και αποποίησης της κληρονομιάς. Βασική μέριμνα της ομάδας εργασίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα προστατεύει τους κληρονόμους από την ξαφνική εμφάνιση χρεών για τα οποία είχαν πλήρη άγνοια, αλλά και η διασφάλιση των δανειστών του κληρονομουμένου.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr