Συνάντηση στο πολιτικό της γραφείο στη Λάρισα πραγματοποίησε μέσα στις γιορτές, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), σε σχέση με σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και έχουν να κάνουν με τις απολαβές, το στεγαστικό πρόβλημα, τις συνυπηρετήσεις στρατιωτικών με συζύγους-υπάλληλους άλλων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα κ.α.
Ιδίως ως προς το τελευταίο ζήτημα και με αφορμή πολλαπλά περιστατικά αδυναμίας συνυπηρέτησης στρατιωτικών με νοσηλευτικό προσωπικό του Υπ. Υγείας, η Ευαγγελία Λιακούλη δεσμεύθηκε στο προεδρείο της ΕΣΠΕΘ, πως θα προχωρήσει άμεσα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, μόλις ανοίξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή, 27-12-2024, η βουλευτής Λάρισας κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Δένδια και Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, στην οποία επισημαίνει τα εξής:
«Όπως πληροφορούμαστε από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ) και με αφορμή καταγγελίες μελών της, μείζον ζήτημα δημιουργείται από το ιδιαιτέρως σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα της αδυναμίας συνυπηρέτησης των στρατιωτικών με συζύγους που ανήκουν στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, παραμονές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για τη διευκρίνιση των ισχυόντων περί συνυπηρέτησης του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ενώ οι Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α΄21/21.2.2016) και Ν. 4370/2016 (ΦΕΚ Α΄37/7.3.2016) καθόριζαν τη συνυπηρέτηση των νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού του Υπ. Υγείας με συζύγους ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και είχαν λυθεί πολλά προβλήματα οικογενειών, οι οποίες χωρίζονταν λόγω της ιδιαιτερότητας της ιδιότητας του στρατιωτικού, όπως χαρακτηριστικά η ΕΣΠΕΘ αναφέρει ‘’ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η υπ΄Αριθμ. Γ4β/οικ.62123/2-12-2024 διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας η οποία εν ολίγοις απαγορεύει τη μετακίνηση νοσηλευτικού ή παραϊατρικού προσωπικού πριν την παρέλευση 2 ή και παραπάνω ετών από την πρόσληψή τους’’.
Παράλληλα, παρατηρείται πως παρά τις όποιες προσπάθειες βελτίωσης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τις συνυπηρετήσεις στρατιωτικών με άλλους εργαζομένους του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα, πάντοτε ένα ‘’αγκάθι’’ παραμένει ή δημιουργείται με αποτέλεσμα σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων να καθυστερούν να αποσπαστούν στον τόπο μετάθεσης του συζύγου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αποτέλεσμα δε, των παραπάνω είναι ότι αρκετές φορές παρατηρείται η άρνηση των φορέων για απόσπαση νοσηλευτών, ακόμη και για 5 χρόνια (!) από τον διορισμό, που κυρίως οφείλονται στην έλλειψη συνεννόησης των εμπλεκομένων φορέων, την αυξημένη γραφειοκρατία, κ.α.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι τεράστιες αυτές καθυστερήσεις αποδιοργανώνουν οικονομικά και ψυχικά ολόκληρες οικογένειες, από τη στιγμή που σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας αναγκάζονται να διατηρούν δύο οικογενειακές εστίες, δημιουργώντας επιπροσθέτως πλείστα όσα προβλήματα και στα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν περιστασιακά με τον ένα ή τον άλλο γονέα, αλλά και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εγγραφές τους σε διαφορετικά σχολεία, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.
Αλλά και επειδή το άρθρο 56 του Ν.5149/2024 (ΦΕΚ Α΄169/25.10.2024), με το οποίο πρόσφατα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της συνυπηρέτησης των ένστολων των Ε.Δ., μόνο με ορισμένους υπαλλήλους του Δημοσίου (υπ. Παιδείας), αποτέλεσε μια (ως συνήθως) ημιτελή λύση και θα πρέπει να διευρυνθεί και για την περίπτωση συνυπηρετήσεων στρατιωτικών με υπαλλήλους του υπ. Υγείας» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους κ.κ. υπουργούς για το αν:
«Αν είναι υπόψη τους όλα τα παραπάνω, καθώς και αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, διευρύνοντας το άρθρ. 56 του Ν.5149/2024, προκειμένου να επιτρέπει την άμεση αποκατάσταση και απόσπαση και των νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού που αιτούνται συνυπηρέτηση με σύζυγο-στέλεχος των ΕΔ, ώστε να μη δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα στις ανωτέρω οικογένειες».