Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με επίκεντρο την προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, τον σχεδιασμό του για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, τις σχέσεις του με την κεντρική κυβέρνηση, τις εκλογές της ΕΝΠΕ, αλλά και τη συζήτηση γύρω από τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς
«Η Αττική θα είναι θωρακισμένη αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα, γιατί για εμένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το Λεκανοπέδιο κρύβει πάρα πολλά προβληματικά σημεία και για δεκαετίες, η πιο εύκολη λύση ήταν να κρυφτούν “κάτω από το χαλί”. Αυτό τελειώνει εδώ», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις συντονισμένες ενέργειες των τελευταίων μηνών για τη μείωση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές.
Όπως επεσήμανε, η διοίκηση της Περιφέρειας κατάφερε να καθαρίσει άμεσα τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού, τα οποία παρέμεναν ακαθάριστα επί 20 και πλέον έτη, απομακρύνοντας πάνω από 26.000 τόνους φερτών υλικών, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και η σχετική σύμβαση για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Ιλισσό.
«Η μάχη έχει μόλις αρχίσει», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι άπαντες αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Ανέλαβα το καθήκον να σημάνω τον συναγερμό. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο, αλλά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο υπάρχει δέσμευση για τη χρηματοδότηση για όλα τα κρίσιμα έργα», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, από τα συνολικά 158 έργα που απαιτούνται για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου, τα 54 θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και για τα υπόλοιπα 104, με στόχο να έχουν δρομολογηθεί με τη σειρά τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τοποθετούμενος σε ερώτηση για τις εκλογές της ΕΝΠΕ, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που τέθηκε ζήτημα παλαιότητας «αυτονόητα παραχώρησα τη θέση μου στο προεδρείο σε αρχαιότερους συναδέλφους» και συμπλήρωσε πως «είμαι παλιός αυτοδιοικητικός, αλλά νέος Περιφερειάρχης. Αυτό το νέο, σε επίπεδο νοοτροπίας και προτεραιοτήτων, μου ζήτησαν οι πολίτες όταν με ψήφισαν.
Δεν μου ζήτησαν να κυνηγάω καρέκλες και αξιώματα δεξιά και αριστερά. Άλλωστε, ευρύτερα μιλώντας, δεν ενδιαφέρομαι για άλλα αξιώματα». Τόνισε, μάλιστα, ότι η απόσυρσή του από τη θέση του Α’ αντιπροέδρου, δεν σηματοδοτεί καμία υποχώρηση στη διεκδίκηση από την Πολιτεία των ανάλογων πόρων, προκειμένου «η πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας να λάβει όσα της αναλογούν».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Χαρδαλιά στην ανάγκη μητροπολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης στα πρότυπα των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται παντού στην Ευρώπη και διεθνώς, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννόηση με το κεντρικό κράτος και αναμένει το σχετικό σχέδιο, προκειμένου να καταθέσει τη δική της πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση. Δεσμεύτηκε μάλιστα να δοθεί τέλος στο «έκτρωμα της Φυλής» υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορεί η Δυτική Αττική να δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Αυτό πλήττει την αρχή της ισότητας, της ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας των γειτονιών της».
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι συμμερίζεται την αντιπεριβαλλοντική διάσταση της καύσης του συνόλου των απορριμμάτων «ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως μοναδική πρακτική διαχείρισής τους», προκρίνοντας την αεριοποίηση του τελικού υπολείμματος υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, έτσι ώστε αυτό να αξιοποιείται ενεργειακά.
Μία μέθοδος που, όπως τόνισε, έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα σε μητροπολιτικές περιφέρειες και πόλεις του εξωτερικού, όπου έχει εφαρμοστεί. «Πουθενά πλέον δεν θάβεται το σκουπίδι! Αυτό κι αν είναι παντελώς αντιπεριβαλλοντικό! Παντελώς απαράδεκτο! Καύση και αεριοποίηση του τελικού υπολείμματος πρέπει να είναι το τελικό και όχι το αρχικό στάδιο. Και αυτό πρέπει να είναι σαφές στο όποιο νέο νομικό πλαίσιο αντικαταστήσει το υφιστάμενο σχετικά με την καύση», σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτώμενος σχετικά με την πορεία του διαχειριστικού ελέγχου των πεπραγμένων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα διαφάνειας που ενισχύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που προκύψουν ευθύνες, «ασφαλώς και θα αποδοθούν». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή ήταν εξαρχής η δέσμευσή μου. Ο διαχειριστικός έλεγχος δεν είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, είναι εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας, και εκεί δεν χωρούν εκπτώσεις».
Τέλος, σε σχέση με την «παραφιλολογία» που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το «διπλό ρεβεγιόν» της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε, για μία ακόμα φορά, ότι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Περιφέρειας, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το Πεδίον του Άρεως, προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά με ελεύθερη είσοδο για όλους για έναν ολόκληρο μήνα, χωρίς φυσικά να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.
«Πιστεύει κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσεων, στην Αττική υπάρχει πλεόνασμα γιορτινής ατμόσφαιρας; Προφανώς όχι. Κάποιοι ανακαλύπτουν κόντρες. Αυτά είναι αστειότητες» είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας την άριστη σχέση του με τον Δήμαρχο Αθηναίων: «Με τον Χάρη Δούκα μιλώ κάθε μέρα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες. Όπως κάθε δήμαρχος, ανεξάρτητα από τυχόν κομματική στήριξη, ο Χάρης Δούκας θέλει το καλύτερο για την πόλη του. Και αυτό μας συνδέει, μας επιβάλλει να δουλέψουμε μαζί –το οποίο και κάνουμε».