Αυτοψία στην παραλιακή έκανε το ΕΡΤNews, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Λεκανοπεδίου, αφού σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, οι 7.000 παράνομες συνδέσεις ιδιωτών, από τον Άλιμο έως τη Βάρκιζα, στον αγωγό ομβρίων υδάτων, ευθύνονται για την πλημμύρα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος με νερά και λύματα.
Πιο αναλυτικά οι πλημμύρες στον Άλιμο ανέδειξαν ένα πρόβλημα ετών που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της παραλιακής. Όμβρια και λύματα καταλήγουν στο ίδιο δίκτυο.
«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας είτε από άγνοια είτε από ασυνειδησία ρίχνουν τα νερά της βροχής από το σπίτι τους μέσα στην αποχέτευση. Η ΕΥΔΑΠ οφείλει να εντοπίσει ποιοι ή έστω κάποιους από αυτούς», ανέφερε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια ενώ, επισημαίνει πως το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο.
«Για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα όταν έχει βροχή, πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μπαίνει καθόλου νερό της βροχής σε αυτούς τους αγωγούς, καθώς κανονικά δεν συνδέονται με τα όμβρια», δήλωσε ο Υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, «ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι από την Βάρκιζα έως τον Άλιμο έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις ομβρίων από ιδιώτες στον αγωγό αποχέτευσης[…]. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν 7.000 ακίνητα στην περιοχή».
Σε πολλές κατασκευές κτιρίων έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις όπου τα όμβρια ύδατα καταλήγουν στους αγωγούς λυμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν έλεγχοι ώστε να εντοπιστούν αυτές οι παράνομες συνδέσεις και να αποφορτιστεί το δίκτυο.
«Αυτό γίνεται για ευκολία, είτε για να μην κατασκευαστεί άλλος αγωγός αλλά και επειδή πολλές φορές τα νερά είναι σε χαμηλότερο επίπεδο και δεν μπορούν να ανέβουν με φυσική ροή στο επίπεδο του δρόμου», τονίζει η Α. Μούσια, Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Αλίμου.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και οι κάτοικοι του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης.
«Τα δυο πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι αφενός η ΕΥΔΑΠ να κάνει τις αυτοψίες ή να κατασκευαστεί ένας μεγαλύτερης διατομής αγωγός ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται υπερχείλιση στη θάλασσα όπως γίνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», τονίζει ο Γ. Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης.
Νέα έργα για το αποχετευτικό σύστημα
Δύο νέα έργα θα πραγματοποιηθούν για να ενισχυθεί το αποχετευτικό σύστημα στα Νότια Προάστια της Αθήνας.
«Ο ενας ξεκινάει μεσα στις επομενες εβδομαδες και θα τελειωσει το 25 και ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα πηγαίνει παράλληλα στην αθηναϊκή ριβιερα και θα εκτονώνει όλη την υποδιαστασιολογηση», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Για όσους ήρθαν σε επαφή με τα νερά από τα λύματα οι ειδικοί συστήνουν σχολαστική απολύμανση.