Είναι η εποχή του χρόνου που περιμένουμε όλοι πως και πως για να χαλαρώσουμε, διασκεδάσουμε και να το παρακάνουμε. Ωστόσο με κάποια πράγματα πρέπει να προσέχουμε, όπως το αλκοόλ, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Χάρη Γεωργακάκη.
Η περίοδος των εορτών χαρακτηρίζεται και από σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Από τον Δεκέμβριο με τις πολλές ονομαστικές εορτές μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οπότε και το γλέντι κορυφώνεται, τα ποτά δίνουν και παίρνουν.
Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους, εκτός από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλεί, είναι και μία από τις βασικές αιτίες για να απογειωθεί η ζυγαριά.
Τίθεται λοιπόν το βασικό ερώτημα «τι και πόσο μπορούμε να πιούμε στις γιορτές;».
Αυτό που κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες, και μάλιστα πολλές
Ανεξάρτητα από το χρώμα του ποτού, ένα γραμμάριο αλκοόλ θα μας δώσει επτά θερμίδες.
Αυτές φυσικά δεν είναι πάντα ίδιες για όλα τα ποτά καθώς εξαρτώνται από τους αλκοολικούς βαθμούς του καθενός. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), και το κρασί, με περίπου 12%, και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40%. Κατά συνέπεια, η σύσταση των διατροφολόγων είναι να επιλέγουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί.
Επίσης, σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό φορτίο παίζει και το τι άλλο περιέχει ένα ποτό. Η προσθήκη, για παράδειγμα, ζάχαρης, αναψυκτικού ή χυμού σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες ενός ποτού. Γι’ αυτό, καλό είναι να πίνουμε το ποτό μας, εάν γίνεται, σκέτο ή με προσθήκη σόδας ή light αναψυκτικού.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στα παρελκόμενα. Τα πατατάκια και τα ξηροκάρπια που συνοδεύουν συνήθως το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσουν και μικρό γεύμα. Αντί αυτών, αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, προτιμάμε κομμένα λαχανικά, όπως καροτάκια και αγγουράκια.
Αυτό όμως που βασικά πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τελικά η ποσότητα μετράει. Με δεδομένο το γεγονός ότι στα εορταστικά τραπέζια θα πιούμε, αποφεύγουμε τις υπόλοιπες μέρες την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ περιοριζόμαστε στο ένα με δύο ποτήρια κρασί ανά τραπέζι.
Επίσης, φροντίζουμε να πίνουμε το ποτό μας με αργούς ρυθμούς. Τέλος, βάζουμε νερό στο κρασί μας και αραιώνουμε το ποτό μας με πάγο και νερό, γιατί έτσι αυξάνουμε τον όγκο του, αλλά όχι και την περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.