Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από το σώμα, με ξεκάθαρα αρνητική την θέση της δημοτικής αρχής απέναντι σε έναν θεσμό που όπου έχει εφαρμοστεί προσφέρει πλούσια πείρα για τις σκοπιμότητες και το ρόλο του.
Τα Συμβούλια Νέων χρησιμοποιούνται για να ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» στη νεολαία μας, προκειμένου να υλοποιηθούν πολιτικές της Ε.Ε.
Άλλωστε εκεί σχεδιάστηκε και προωθείται για να επιτελέσει κατά κάποιον τρόπο το ρόλο της «ενσωμάτωσης» της νέας γενιάς.
Ενσωμάτωση σε ιδέες και πλαίσια, μέσα στα όρια ενός πολιτικού συστήματος που βάζει το ίδιο φραγμούς στα όνειρα και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.
Αυτό που έχουμε να τονίσουμε, είναι ότι η δική μας δημοτική αρχή έχει αυτιά στους μαθητές για παράδειγμα, επιδιώκοντας την συμμετοχή τους, να έχουν λόγο στα προβλήματα των σχολείων και της παιδείας. Αυτό το σκοπό είχε η πρόσκληση που απευθύναμε όταν συζητούσαμε τα προβλήματα των σχολείων στο δήμο μας. Οι μαθητές, οι νέοι μας, έχουν καταλάβει ότι όλες τις φορές που κατάφεραν να κερδίσουν κάτι ήταν όταν συλλογικά αποφάσισαν να διεκδικήσουν και δεν τους χάρισε κανείς τίποτα.
Επομένως, με τη στάση μας, με τη δράση μας, θέλουμε να διεκδικούν τη ζωή που τους ανήκει με συλλογικούς αγώνες.
Οι μαθητές εκπροσωπούνται μέσα από τα 5μελή, 15μελή τους και τις γενικές συνελεύσεις στα σχολεία τους, εκεί που συζητούν και αποφασίζουν συλλογικά για τον αγώνα τους για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Σχολείο σύγχρονο και ασφαλές που δεν θα εξοντώνει τους μαθητές και θα αδειάζει την τσέπη των γονιών τους.
Αλλά και οι νέοι στο δήμο μας που έχουν τελειώσει το σχολείο είναι λογικό να γυρνάνε την πλάτη τους σε μορφές όπως αυτή, που προωθείται στην τοπική διοίκηση.
Θέλουμε νέους ανήσυχους, να μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, για τη ζωή που τους σερβίρουν, όπου τελειώνοντας το σχολείο, άλλοι φοιτητές, άλλοι στην εργασία, άλλοι συνδυάζουν κα τα δύο γιατί δεν μπορούν οι οικογένειες τους να τους στηρίξουν με ενοίκια για παράδειγμα στα ύψη, την ακρίβεια και όλα τα υπόλοιπα.
Τι να απαντήσει σε όλα αυτά ένα συμβούλιο νέων;
Ποιους νέους να εκφράσει; Τους μαθητές; Έχουν τα όργανά τους.
Τους φοιτητές; Έχουν τους συλλόγους τους;
Του εργαζόμενους; Έχουν τα σωματεία τους, να παλέψουν για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Τους αγρότες; Είναι ο αγροτικός σύλλογος, που με τους αγώνες του μπορεί να δώσει απάντηση στις ερωτήσεις και στις απορίες τους, πως να γίνεται να δουλεύουν και να μην μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους, γιατί ο έμπορος παίρνει κοψοχρονιά, ή γιατί έρχεται μια φυσική καταστροφή ή γιατί το κόστος είναι στα ύψη.
Και το ίδιο οι νέοι επαγγελματίες. Που τι να τους πει το συμβούλιο νέων; Για το τεκμαρτό που εφαρμόζεται από τον τρίτο χρόνο της έναρξης της δραστηριότητάς τους, για τον ΕΦΚΑ, για το ότι δεν υπάρχει κόσμος στην αγορά;
Αυτό που χρειάζονται οι νέοι σήμερα δεν είναι «ευκαιρίες για startup», από όλους αυτούς που έχουν τερματίσει τα δικαιώματά τους, σημερινές, προηγούμενες και μελλοντικές κυβερνήσεις του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για ευκαιρίες και η καθημερινότητα μας γίνεται όλο και χειρότερη.
Αυτό που θέλουν οι νέοι, είναι δικαιώματα και όχι ευκαιρίες. Να δουλεύουν με αξιοπρεπή μισθό, ανθρώπινα ωράρια, τα πτυχία να έχουν αντίκρισμα ως μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Θέλουν πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, το πράσινο, τους ελεύθερους και ανοιχτούς χώρους.
Συνεπώς τέτοια μορφώματα, αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν, είναι θολούρα και τη νεολαία στη γωνιά θεατή…
Εμείς που θέλουμε τη νεολαία πρωταγωνιστή, είμαστε δίπλα στους νέους και το αποδεικνύουμε και με τα δημοτικά τέλη για παράδειγμα που κρατάμε στα ίδια επίπεδα και με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που ποτέ άλλοτε στο δήμο Τυρνάβου δεν υπήρξε τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο.
Να έχουν λόγο, να έχουν βήμα, αυτό εξαρτάται και από την οπτική και τις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο, της κάθε δημοτικής αρχής. Πως τοποθετείται πως βλέπει τα πράγματα. Κόντρα στο σύστημα της αδικίας, που τσακίζει τη νέα γενιά.
Αυτά για τον κύριο Αμάρι, είναι παρωπίδες. Μόνο που παραλείπει από τις τοποθετήσεις του και την ανακοίνωση που δημοσίευσε στο τύπο, για την σκοπιμότητα της πρότασής του.
Που υπηρετεί τις κομματικές του παρωπίδες, και έρχεται από όλη αυτή τη σήψη που εκπέμπει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καραμέλες περί δημοκρατικών ιδεωδών και ελευθερίας, οι ευρωπαϊκές αξίες και τα άλλα συναφή, είναι που χαντάκωσαν και τη νέα γενιά και τον τόπο μας. Γι αυτά ο κ. Αμάρι δεν λέει κουβέντα.
Κλείνοντας, και αφού ευχηθούμε και εμείς καλές γιορτές, καλό θα ήταν ο κ. Αμάρι, όταν ήταν δημοτική αρχή σε αλήστου μνήμες εποχές, να μας πει ποιες κομματικές παρωπίδες του υπηρέτησε με την πολιτική του για αύξηση στην τιμή του νερού.
Και εάν θέλετε, ναι… οι δικές μας παρωπίδες κρατάνε τα δημοτικά τέλη χαμηλά για τους πολλούς, το νερό το ίδιο, οι εκδηλώσεις πολλές και δωρεάν για όλο τον κόσμο.
Ο λαός του Τυρνάβου και θυμάται και μπορεί να συγκρίνει.