Αλλάζουν ώρα οι νυχτερινοί μετρητές, το μπλόκο στους καταναλωτές, η πορτοκαλί «εισβολή» και τα δωδεκάμηνα μπλε τιμολόγια
Συνήθειες δεκαετιών καλούνται να διαφοροποιήσουν οι καταναλωτές από 1η Φεβρουαρίου μεταφέροντας μέρος της οικιακής κατανάλωσης τις μεσημεριανές ώρες με στόχο να ελαφρύνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει απλόχερα εκείνες τις ώρες ο ήλιος. Παράλληλα ενεργό αλλά «μεταμεσονύκτιο» θα είναι το νυκτερινό τιμολόγιο, το οποίο παραμένει στην «βεντάλια» των επιλογών με λιγότερες ώρες.
Το διζωνικό τιμολόγιο είναι από χθες και επίσημα η νέα μεγάλη αλλαγή που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρισμού τη νέα χρονιά και το οποίο επιστρατεύεται ως εργαλείο για τη μείωση των τιμολογίων στον οικιακό τομέα που αποτελεί και το ζητούμενο για την κυβέρνηση αλλά τους καταναλωτές. Θα αξιοποιηθεί όμως για να αντιμετωπίσει και τις αθρόες περικοπές ενέργειας, οι οποίες οφείλονται στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ και στην μειωμένη κατανάλωση την ώρα που υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια κατά την διάρκεια της μέρας.
Μπλόκο στους ασυνεπείς καταναλωτές
Αλλαγές προεξοφλούνται όμως και για τους ασυνεπείς καταναλωτές την νέα χρονιά προκειμένου να περιοριστεί η ψαλίδα των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων χρεών που υπερβαίνει τα 2,4 δις.
Με την τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ μετά από εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, στο εξής, μετά από τρεις ανεξόφλητους λογαριασμούς, οι καταναλωτές αυτοί θα «κοκκινίζουν» στο σύστημα σήμανσης χρεών (Debt Flagging) του ΔΕΔΔΗΕ και θα μπλοκάρεται η δυνατότητά τους να μετακινηθούν στην αγορά του ρεύματος.
Οι νέες ζώνες
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο διζωνικό τιμολόγιο, το ΥΠΕΝ προσφέρει στην αγορά δύο ζώνες χρέωσης, το μεσημέρι και το βράδυ που θα είναι διαφορετικές για τον χειμώνα και το καλοκαίρι από Δευτέρα έως και Κυριακή.
Για το μεν χειμερινό ωράριο, η διάρκεια θα είναι από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και η χρέωση θα είναι στη μεσημβρινή ζώνη από 12 μ.μ. έως 3 μ.μ. και στη νυχτερινή ζώνη από 2 π.μ. έως 5 π.μ.
Αντίστοιχα, στο θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, η μεσημβρινή ζώνη θα είναι από 11 π.μ. – 3 μ.μ και η νυχτερινή ζώνη από 2 π.μ. – 4 π.μ.
Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας με διζωνικό τιμολόγιο να παραμείνουν σε ισχύ ενσωματώνοντας το νέο ωράριο.
Όποιος δεν επιθυμεί να παραμείνει σε διζωνικό τιμολόγιο θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης προμήθειας χωρίς κόστος για τον ίδιο (δηλαδή χωρίς κόστος που τυχόν προβλέπεται βάσει σχετικής ρήτρας στην υφιστάμενη σύμβασή του, για την περίπτωση πρόωρης αποχώρησης).
Εξαίρεση από τον κανόνα αποτελούν περίπου 150.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ισχύον ωράριο μειωμένης τιμολόγησης, λόγω των προδιαγραφών των υφιστάμενων εγκατεστημένων μετρητών τους. Αυτοί οι καταναλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο θα ενημερωθούν μέσω επιστολής από την εταιρία προμήθειας ενέργειας με την οποία συνεργάζονται.
Προκειμένου να ισχύσει και γι’ αυτούς το νέο ωράριο, εφόσον επιθυμούν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε σχετικό αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ.
Πορτοκαλί εισβολή
Όμως οι αλλαγές της κυβέρνησης δε σταματούν εδώ και έρχονται να διευρύνουν την χρωματική παλέτα των τιμολογίων. Από αρχές του νέου έτους μπαίνει σε εφαρμογή και το πορτοκάλι τιμολόγιο, το οποίο έρχεται σε πρώτη φάση να διευκολύνει τους επαγγελματίες καταναλωτές καθώς βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή. Για την δυναμική τιμολόγηση όπως ονομάζεται διαφορετικά το πορτοκάλι τιμολόγιο, αναμένεται υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας που έχει εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχει παραδώσει στο υπουργείο από τα τέλη Νοεμβρίου.