Ο νέος Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Andrius Kubilius, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργο Αυτιά, ο οποίος είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με το σχέδιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Άμυναςαπάντησε:
1. Η δανειοδοτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεωνπρέπει να αλλάξει, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τον τομέα της άμυνας.
2. Το πλαίσιο της νέας προσέγγισης στον τομέα της άμυνας και ο προσδιορισμός των επενδυτικών αναγκών της ΕΕ θα σκιαγραφηθεί σε Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας που θα παρουσιαστεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας. Ο κ. Kubilius επισήμανε επίσης την ανάγκη να διευρυνθούν οι επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας σε αμυντικές ικανότητες υψηλών προδιαγραφών σε κρίσιμους τομείς και να ενισχυθεί το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς για την άμυνα.
Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου έχει ως εξής:
ELE-001782/2024Απάντηση του κ. Kubilius
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(17.12.2024)
Η Επιτροπή παρουσίασε στις 5 Μαρτίου 2024 μια στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIS) και πρότεινε ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP). Στη στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία επισημαίνεται η ανάγκη τα κράτη μέλη να δαπανούν περισσότερα, καλύτερα, από κοινού και ευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, 1,5 δισ. EUR θα διατεθούν για τη στήριξη επιλέξιμων δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των αμυντικών συστημάτων. Το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα συμπληρώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) και θα παράσχει στήριξη για τη συνεργατική έρευνα και ανάπτυξη, τη βιομηχανική κλιμάκωση της παραγωγής, την από κοινού προμήθεια και συντήρηση έως την από κοινού κυριότητα των ικανοτήτων.
Όπως αναφέρθηκε στη στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός πρέπει να θεωρηθεί περιορισμένης κλίμακας. Στη στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία τονίζεται επίσης ότι η δανειοδοτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα πρέπει να αλλάξει ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τον τομέα της άμυνας.
Τον Απρίλιο του 2024 εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα κίνητρα για επενδύσεις των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης, όπου απαιτείται, της ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων.
Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές 2024-2029, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι το πλαίσιο της νέας προσέγγισης στον τομέα της άμυνας και ο προσδιορισμός των επενδυτικών αναγκών της ΕΕ θα σκιαγραφηθεί σε Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας που θα παρουσιαστεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να διευρυνθούν οι επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας σε αμυντικές ικανότητες υψηλών προδιαγραφών σε κρίσιμους τομείς και να ενισχυθεί το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς για την άμυνα.
Τέλος, ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση των δαπανών θα απαιτούσε την ομόφωνη συμφωνία των κρατών μελών.