Κατάρ: Απειλεί ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη

Κατάρ: Απειλεί ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη

Tο Κατάρ θα σταματήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη νέα νομοθεσία που θα επιβάλει πρόστιμα στις εταιρείες που δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για τις εκπομπές άνθρακα, τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Σαάντ αλ-Καάμπι στους Financial Times.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ-Κααμπί, ανέφερε ότι εάν οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ επιβάλει κυρώσεις μη συμμόρφωσης βάσει της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια των εταιρειών, η Ντόχα θα σταματήσει να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ένωση.

Η νομοθεσία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να επιβάλλουν πρόστιμα για μη συμμόρφωση με ανώτατο όριο τουλάχιστον 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας.

«Αν το τίμημα είναι να χάσω το 5% των εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη… Δεν μπλοφάρω», δήλωσε ο Κααμπί. «Το 5% των εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι χρήματα του λαού… Δεν μπορώ να χάσω αυτά τα χρήματα και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει τέτοια ποσά».

Η ΕΕ υιοθέτησε τους κανόνες δέουσας επιμέλειας τον Μάιο του τρέχοντος έτους, κάτι που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου απαιτήσεων αναφοράς που στοχεύουν στην ευθυγράμμιση των εταιρειών με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ωστόσο, η οδηγία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εταιρείες εντός και εκτός ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες είναι υπερβολικά απαιτητικοί και δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

 

Οι μη ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για κυρώσεις βάσει της οδηγίας εάν τα καθαρά έσοδά τους στην ΕΕ ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ.

Το Κατάρ είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως και έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο, η QatarEnergy έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια LNG στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Ωστόσο, ο Κααμπί υπαινίχθηκε ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό, εάν οι κυρώσεις αφορούν τα έσοδα που παράγονται αποκλειστικά από τις ευρωπαϊκές συναλλαγές και όχι τα συνολικά παγκόσμια έσοδα της εταιρείας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να προτείνει μια «οριζόντια» νομοθεσία που θα μειώνει τις απαιτήσεις αναφοράς από αρκετούς πράσινους χρηματοοικονομικούς νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια.

Περισσότερα από την κατηγορία

Γερμανός ΥΠΑΜ: Τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Γερμανός ΥΠΑΜ: Τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Οι γερμανικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες δαπάνες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε […]

Η Αλβανία κλείνει το TikTok για ένα χρόνο

Η Αλβανία κλείνει το TikTok για ένα χρόνο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα κλείσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok για τουλάχιστον ένα χρόνο, αρχής γενομένης […]

ΗΠΑ: Κλέφτης μετάνιωσε και επέστρεψε τον Ιησού στη Φάτνη – Τι έγραψε στο σημείωμα που άφησε

ΗΠΑ: Κλέφτης μετάνιωσε και επέστρεψε τον Ιησού στη Φάτνη – Τι έγραψε στο σημείωμα που άφησε

Ένα αγαλματίδιο που απεικόνιζε τον Ιησού και είχε κλαπεί από φάτνη στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επεστράφη εγκαίρως για τα Χριστούγεννα, συνοδευόμενο από […]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζημιές σε έξι πρεσβείες από το πυραυλικό χτύπημα της Ρωσίας στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζημιές σε έξι πρεσβείες από το πυραυλικό χτύπημα της Ρωσίας στο Κίεβο

Επηρεάστηκαν από το χτύπημα οι προεσβείες της Αλβανίας, της Αργεντινής, της Παλαιστίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πορτογαλίας και του Μαυροβουνίου   […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »