Σύσκεψη των Φορέων στο «Ευδόξιο» Πνευµατικό Κέντρο Μηλεών του Δήµου Νοτίου Πηλίου, µε θέµα: «Συγχρηµατοδοτούµενα Προγράµµατα στουç Δήµουç τηç Θεσσαλίαç»πραγματοποιήθηκε χθες σε συνέχεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Συγχρηµατοδοτούµενων Προγραμμάτων τηç Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείαç. Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ μετέβησαν στις Μηλιές “εγκαινιάζοντας” το πρώτο χειμερινό δρομολόγιο του θρυλικού Μουτζούρη, ενώ απήλαυσαν τη μαγευτική διαδρομή .
Στις Μηλιές ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη και στον ιστορικό Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Στόχοç τηç Σύσκεψηç ήταν να αναδειχθούν οι Συγχρηµατοδοτικέç δυνατότητεç, οι οποίεç αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη τηç περιοχήç, αλλά και στην ενίσχυση τηç κοινωνικήç συνοχήç στη Θεσσαλία.
Ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων ΚΕΔΕ Μιχάλης Μιτζικός αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στη σημασία που έχουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη των Δήμων της Ελληνικής Περιφέρειας.
O κ. Μιτζικός τόνισε το πρόβλημα των υποστελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών υπογραμμίζοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις που έχουν ανάγκη οι μικροί δήμοι αφορούν σε βασικές υποδομές. «Εδώ και τρία χρόνια υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης που αποτελείται από αμιαντοσωλήνες και η οποία έχει υποβληθεί σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια και Ταμείο Ανάκαμψης και δεν χρηματοδοτείται», είπε ο κ. Μιτζικός για το έργο που αφορά στους οικισμούς Μηλεών – Πινακατών – Βυζίτσας – Αγ. Γεωργίου, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα στον οικισμό Νεοχωρίου, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ. «Οι μικροί δήμοι έχουν ανάγκη από δίκτυα ύδρευσης, ασφαλείς δρόμους και αγροτικά δίκτυα αλλά και έργα άρδευσης και μετά από όλα τα υπόλοιπα», σημείωσε ο κ. Μιτζικός.
Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου για τη φημολογία βάσει της οποίας στην πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εγγειοβελτιωτικά έργα δεν θα είναι δικαιούχοι οι δήμοι, είπε πως είναι απαράδεκτο.
Ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, αναφέρθηκε στην εμπλοκή πληθώρας υπηρεσιών σε ένα έργο, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες ανάπτυξης για τους ΟΤΑ. Χαρακτηριστικά είπε ότι στο αγροτικό δίκτυο μπορεί να εμπλέκεται από το δασαρχείο μέχρι την αρχαιολογική υπηρεσία, με αποτέλεσμα μελέτες για έργα που να μην μπορούν να προχωρήσουν.
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Χρύσα Τσαγανού εξέφρασε τον προβληματισμό της κατά πόσο μικροί δήμοι μπορούν με ίσους όρους να διεκδικήσουν έργα και αν υπάρχει η δυνατότητα διαδημοτικών συνεργασιών σε κατηγορίες έργων όπως είναι τα αρδευτικά δίκτυα.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο οποίο- μεταξύ άλλων- ανέφερε: “Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη της χώρας.
Αυτά τα προγράμματα δεν είναι απλώς χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι η απάντησή μας στις σύγχρονες προκλήσεις.
Στόχος μας είναι η δημιουργία υποδομών, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος και, πάνω απ’ όλα, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου προγράμματος είναι το «ΥΔΩΡ 2.0». Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, το οποίο υλοποιείται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, όμως, έχουμε δρομολογήσει κρίσιμα έργα που στοχεύουν στην ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών της Θεσσαλίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Ειδικότερα,
• Υλοποιούμε 16 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνολικού ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ.
• Προχωρούμε σε 18 μικρότερα έργα, συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και σε 28 έργα αγροτικής οδοποιίας, αξίας σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ.
• Παράλληλα, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επενδύουμε194 εκατομμύρια ευρώ σε δύο μεγάλα έργα, Ταυρωπού και Υπερείων, με σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.