Μερικές ώρες πριν από την ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προϊδέασε ότι θα υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις προμήθειες των τραπεζών στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις διατραπεζικές πληρωμές και την αξιοποίηση των ακινήτων που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ, στάθηκε και στις τηλεματικές δίκες, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την οδική ασφάλεια.
«Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τις παρεμβάσεις μας όσον αφορά τις τράπεζες και εκτιμώ ότι δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες τους με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μακριά όμως από τους ανεύθυνους λαϊκισμούς και τα “πυροτεχνήματα” της αντιπολίτευσης κόντρα στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν μεταξύ άλλων τις προμήθειες στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις διατραπεζικές πληρωμές και την αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη εβδομαδιαία επισκόπηση.
«Οι τηλεματικές δίκες θα συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, θωρακίζοντας το Κράτος Δικαίου. Μειώνουν ταυτόχρονα το κόστος διεξαγωγής τους και για τους πολίτες και για την πολιτεία. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πιλοτικά, αφενός για να εξοικειωθούν οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι διάδικοι με τη χρήση της τηλεματικής και αφετέρου να επιλυθούν όσα ζητήματα –τεχνικά ή άλλης φύσεως– ενδεχομένως ανακύψουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από το 2026, θα αποτελέσουν τον κανόνα.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή της Ελλάδας από την Κομισιόν ως μία εκ των επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης στην ήπειρό μας, με χρηματοδότηση κοινοτική και εθνική. Το εργοστάσιο ονομάστηκε «PHAROS» και με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή «DAEDALUS», το εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη μείωση των τροχαίων. «Χρειάζεται τόσο η πρόληψη, όσο και η αποτροπή και σημαντική βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση συνιστά η προμήθεια 106 οχημάτων διαφόρων κατηγοριών, καθώς και δεκάδων ειδικών συσκευών ελέγχου τήρησης της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Αττικής με δαπάνη της Περιφέρειας», έγραψε.
Ο εξοπλισμός θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το νέο δίκτυο καμερών για την επιτήρηση της οδικής ασφάλειας που θα αρχίσει να εγκαθίσταται τμηματικά από το επόμενο έτος, και ανέρχεται σε 4,025 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική 2021 – 2027» και έχει ως αποκλειστικό δικαιούχο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παράλληλα, η αστυνομία συνεχίζει καθημερινά τους ελέγχους. «Το 2023, οι έλεγχοι για τροχαίες παραβάσεις από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ ανήλθαν σε 1.480.819, ενώ το 2024 σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τους 1.923.639. Αντίστοιχα, το προηγούμενο έτος η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε 1.127.611 τροχονομικές παραβάσεις, ενώ εφέτος αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στις 1.441.327», επεσήμανε ακόμη.