Από την επόμενη χρονιά ο καφές θα είναι πιο ακριβός, προειδοποίησαν οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής του καφέ στον κόσμο.
Ένας ειδικός είπε στο BBC ότι οι μάρκες καφέ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις τιμές στις αρχές του επόμενου έτους (2025). Η τιμή του καφέ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στις ευρωπαϊκές αγορές. Η τιμή των κόκκων Arabica, που αποτελούν την πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγής, ξεπέρασε τα 3,44 δολάρια ανά λίβρα (0,45 κιλά), μετά από αύξηση άνω του 80% φέτος.
Αυτή η αύξηση αναμένεται καθώς οι έμποροι του καφέ θα αντιμετωπίσουν πτώση της παραγωγής, μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Εν τω μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών του καφέ.
Ο ιταλικός «γίγαντας» του καφέ Lavazza ανέφερε ότι είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς του και να μην μετακυλίσει το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών στους καταναλωτές, αλλά η αύξηση των τιμών του καφέ την ανάγκασε τελικά να κάνει αυτό το βήμα.
Σε εκδήλωση επενδυτών τον Νοέμβριο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Nestlé παραδέχτηκε ότι η βιομηχανία του καφέ περνούσε μια δύσκολη κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία του θα έπρεπε να προσαρμόσει τις τιμές και τα μεγέθη συσκευασίας.
Εν τω μεταξύ, οι λάτρεις του καφέ έχουν ένα κοινό βακτήριο του εντέρου που είναι έξι έως οκτώ φορές πιο άφθονο σε όσους καταναλώνουν τακτικά το καφέ. Αυτό δείχνει η διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Microbiology» με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Τρέντο, στην οποία συνεργάστηκε και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο.
Το βακτήριο, που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus, δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όσον αφορά την υγεία, αλλά η ίδια προσέγγιση με την οποία μελετήθηκε μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα τρόφιμα και σε αναζήτηση εκείνων που παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.