Μια νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δείχνει πόσο επηρεάζει το προσδόκιμο της ζωής του ανθρώπου η κατανάλωση δημοφιλών φαγητων και ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος και αναψυκτικών. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτέλεσματα δεν ήταν ευχάριστα.
Ένα χοτ-ντογκ, σύμφωνα με την μελέτη, «κοστίζει» κατά μέσο όρο 36 λεπτά ζωής. Αν συνοδευτεί με κάποιο αναψυκτικό, αφαιρούνται άλλα 12 λεπτά. Ένα μπέργκερ «κόβει» από τη ζωή μας 9 λεπτά, ενώ το μπέικον μας στοιχίζει 6 λεπτά ζωής.
Περισσότερα από 5.800 τρόφιμα εξετάστηκαν σε αυτήν την μελέτη και προσδιορίστηκε το «κόστος» για την υγεία τους, αναλύωντας τα συστατικά τους, όπως λίπη, θερμίδες και σάκχαρα.
Τα θετικά της μελέτης
Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ακόμη και των τοστ με φυστικοβούτυρο και ζελέ φαίνεται ότι μας «δίνουν» χρόνο ζωής.
Συγκεκριμένα, για κάθε 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένο κρέας, προθέτουμε 48 λεπτά στη ζωή μας.
Ο Δρ. Ολιβιέ Ζολιέ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Ο επείγων χαρακτήρας των διατροφικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι ξεκάθαρος. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι μικρές, στοχευμένες υποκαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών οφελών για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται δραματικές διατροφικές αλλαγές».