Καλλιτέχνες θα διαβάζουν τα 21 λογοτεχνικά βιβλία που θα διανεµηθούν στους µαθητές από τον προσεχή Φεβρουάριο για να τα διαβάσουν στο σπίτι. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εξοικειώσει τους µαθητές µε τη λογοτεχνία, χωρίς να έχουν τον βραχνά της εξέτασής τους σε ένα λογοτεχνικό απόσπασµα την επόµενη ηµέρα. Η λίστα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, βιβλία των Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, Τσέχωφ, Βιζυηνού, Οργουελ.
Όπως γράφει η Καθημερινή (Απόστολος Λακασάς) ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτός από τα έντυπα θα διανεµηθούν στους µαθητές και audiobooks. Σύµφωνα µε τον ίδιο, έχουν γίνει συζητήσεις µε Ελληνες καλλιτέχνες και τα τελικά ονόµατα θα ανακοινωθούν έως το τέλος του 2024.
Τα 21 λογοτεχνικά βιβλία που θα διανεµηθούν στους µαθητές είναι απαλλαγμένα από το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων και είναι τα εξής:
• Στους µαθητές νηπιαγωγείου, οι «Μύθοι του Αισώπου» και επιλογή από παραµύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και των αδελφών Γκριµ.
• Στους µαθητές δηµοτικού θα δοθούν επιλογές από την ελληνική µυθολογία (Α΄ τάξη), ο «Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-εξιπερί (Β΄ τάξη), το «Παραµύθι χωρίς όνοµα» της Πηνελόπης ∆έλτα (Γ΄ τάξη), ο «Μέγας Αλέξανδρος» του Νίκου Καζαντζάκη (∆΄ τάξη), η «Μαύρη Καλλονή» της Αννας Σιούελ (Ε΄ τάξη) και ο «Γύρος του κόσµου σε ογδόντα ηµέρες» του Ιουλίου Βερν (ΣΤ΄ τάξη).
• Στους µαθητές της Α΄ Γυµνασίου θα δοθούν οι «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολµς» του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ και τα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Σε εκείνους της Β΄ Γυµνασίου, το «Ηµερολόγιο της Αννας Φρανκ» και ο «Θάνατος παλικαριού» του Κωστή Παλαµά, ενώ στους µαθητές της Γ΄ Γυµνασίου, ο «Βάνκας και άλλα διηγήµατα» του Αντον Τσέχωφ και το «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαµαράκη.
• Στους µαθητές της Α΄ Λυκείου θα δοθούν τα «Ρόδινα ακρογιάλια» του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και το «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστιν. Σε εκείνους της Β΄ Λυκείου, η «Τιµή και το χρήµα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και ο «Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλιαµ Σαίξπηρ. Στους µαθητές της Γ΄ Λυκείου, το «Αµάρτηµα της µητρός µου» του Γεωργίου Βιζυηνού και το «1984» του Τζορτζ Οργουελ.
Η προσπάθεια θα συνδυαστεί µε αναβάθµιση της λειτουργίας των σχολικών βιβλιοθηκών, ώστε οι µαθητές να έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον λογοτεχνικά βιβλία, εάν το επιθυµούν.