Το τυρί που είναι «ασπίδα» για την οστεοπόρωση – Μια μικρή ποσότητα την ημέρα αρκεί

Το τυρί που είναι «ασπίδα» για την οστεοπόρωση – Μια μικρή ποσότητα την ημέρα αρκεί

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Αυτό είναι το «μαγικό» τυρί

Η κατανάλωση των τυριών μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένας συγκεκριμένος τύπος τυριού θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

Το «μαγικό» τυρί δεν είναι άλλο από το Jarlsberg που έχει καταγωγή τη μακρινή Νορβηγία. Έχει απαλή γεύση και εμπεριέχει καρύδια.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, φαίνεται πως καθυστερεί την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές λένε ότι ένα μικρό μέρος του τυριού, 57g, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο της αραίωσης των οστών χωρίς να ενισχύσει τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή έρευνα μόλις 66 συμμετεχόντων, στους οποίους διατέθηκε είτε το τυρί Jarlsberg είτε το Camembert για να προσθέσουν στη διατροφή τους για έξι εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν τα εν λόγω τυριά.

Η βιταμίνη Κ2 κάνει τη διαφορά

Ενώ και τα δύο τυριά είναι παρόμοια, το Jarlsberg διαφέρει στο ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2. Η εν λόγω βιταμίνη σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και τον μεταβολισμού των οστών.

Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν Jarlsberg παρουσίασαν σημαντική ώθηση στα επίπεδα Κ2, ενώ τα λίπη στο αίμα αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η καθημερινή κατανάλωση τυριού Jarlsberg έχει θετική επίδραση στην οστεοκαλσίνη, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στα λιπίδια».

Η καθηγήτρια Sumantra Ray πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των οστών, υπάρχουν και άλλοι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η βιταμίνη Κ2, η οποία ίσως δεν είναι τόσο γνωστή».

Περισσότερα από την κατηγορία

Αδ. Γεωργιάδης: Το 2025 έτος τομή για το ΕΣΥ- Θα δοθούν συνολικά τριπλάσια χρήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε σχέση με το 2019

Αδ. Γεωργιάδης: Το 2025 έτος τομή για το ΕΣΥ- Θα δοθούν συνολικά τριπλάσια χρήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε σχέση με το 2019

«Το 2025, θα είναι έτος τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τις περισσότερες και μαζικότερες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν παντελώς […]

Η λίστα με τις χειρότερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου – Μην πετάξετε ποτέ με αυτές

Η λίστα με τις χειρότερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου – Μην πετάξετε ποτέ με αυτές

Όλοι μας έχουμε ταξιδιωτικούς παρόχους που προτιμούμε για τους δικούς μας λόγους, αλλά τώρα δημοσιεύτηκε ένας οριστικός κατάλογος με τις […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »