Στα σκαριά και νέα ευκαιρία για τη στεγαστική αγορά με διάθεση στην αγορά περίπου 20.000 ακινήτων από το στοκ των τραπεζών, χωρίς να απαιτείται πλήρης πολεοδομική τακτοποίηση από την αρχή
Σε μια σειρά στερευμένων παρεμβάσεων προχωράει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, χωρίς να βλάψει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Στόχος είναι η μείωση των χρεώσεων και η διευκόλυνση των συναλλαγών, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο η διάθεση στην αγορά περίπου 20.000 ακινήτων από το στοκ των τραπεζών, χωρίς να απαιτείται πλήρης πολεοδομική τακτοποίηση από την αρχή. Αυτή η πρωτοβουλία υπόσχεται να δώσει ανάσα στη στεγαστική αγορά και να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών.
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:
• Μείωση των τραπεζικών προμηθειών όχι μόνο για μικρές συναλλαγές αλλά και για μεγαλύτερες, με υψηλή συχνότητα σε συνδυασμό με κατάργηση και άλλων ενδιάμεσων χρεώσεων
• Κίνητρα για αύξηση των στεγαστικών δανείων και της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος να ενισχυθεί η ικανότητα των νοικοκυριών να βρουν στέγη με προσιτό κόστος, δηλαδή χαμηλά επιτόκια αλλά και χαμηλά έξοδα, όπως τα έξοδα εξέτασης ελέγχου κλπ
• Αύξηση του ορίου συναλλαγών μέσω IRIS στα 1.000 ευρώ, διευκολύνοντας τις μεγαλύτερες μεταφορές χρημάτων χωρίς πρόσθετες προμήθειες. Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα επεκταθεί και η χρήση τους σε όλες τις επιχειρήσεις
• Κίνητρα για ευνοϊκότερη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων. Το κόστος για τους «μικρούς» είναι υψηλό, εάν το δάνειο δεν χορηγείται μέσω προγράμματος εγγύησης και στις υψηλές εξασφαλίσεις Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση ψάχνει «πάτημα» για να πιέσει τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους.
Τα νέα μέτρα συμπληρώνουν τις ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, η κυβέρνηση έθεσε ανώτατα όρια στις προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, που αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Οι μειώσεις αυτές περιέλαβαν χρεώσεις από τράπεζες, εκκαθαριστές και διεθνείς οργανισμούς καρτών.
Οι νέες παρεμβάσεις θα «πατάνε» στο μοντέλο που έχουν ήδη εφαρμοστεί με μέτρα όπως:
• Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια, πέραν των καταναλωτικών και στεγαστικά και κάποιου είδους επιχειρηματικά.
• Η στήριξη του συστήματος IRIS, με χαμηλές ή μηδενικές χρεώσεις στις συναλλαγές.
• Η μείωση κατά 50% στις προμήθειες για μικροσυναλλαγές μέχρι 10 ευρώ μέσω POS.
• Η προώθηση της ανάδειξης του λεγόμενου πέμπτου πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ως αντιστάθμισμα, οι τράπεζες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διαθέσουν στην αγορά περίπου 20.000 ακίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η πώλησή τους δεν θα απαιτεί την πλήρη τακτοποίησή τους από την αρχή, αλλά οι αναγκαίες ρυθμίσεις θα γίνονται σταδιακά. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στη στεγαστική αγορά, παρέχοντας νέες ευκαιρίες για ιδιώτες και επενδυτές, ενώ θα βοηθήσει τις τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Το κλίμα για τις αλλαγές διαμόρφωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες. «Θα κάνουμε παρέμβαση η οποία δεν θα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, αλλά θα έρχεται και θα καλύπτει αυτό που αισθάνεται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση απορρίπτει λαϊκιστικές πολιτικές που μπορεί να ζημιώσουν την οικονομία. «Υπάρχουν πολιτικές στοχευμένες, ορθολογικές και αποτελεσματικές. Εμείς αυτές υιοθετούμε και θα υιοθετήσουμε», πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τις επερχόμενες δράσεις.
Πάντως ο υπουργός επεσήμανε με νόημα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί ζητήματα όπως οι διαφορές στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, οι προμήθειες και τα δάνεια προς μικρομεσαίους και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση που σχεδιάζεται θα καλύπτει αυτά που συζητά η κοινωνία.